« Nazaj na prvo stran

Svetniki tedna: sveti trije kralji oz. praznik Gospodovega razglašenja – 6. januar

6. januar 2024

Praznik Gospodovega Razglašenja ali epifanija, tudi sveti trije kralji, ki se imenujejo Gašper, Miha in Boltežar (Baltazar) je sveti dan, ko je čudovito nenavadna zvezda tri imenitne može iz Vzhoda pripeljala k jaslicam v Betlehemu.

V evangeliju tudi beremo, da so Modri Detetu darovali tri darove: zlato kot velikemu kralju, kadilo kot pravemu Bogu in miro kot umrljivemu človeku. S tem so priznali Odrešenika Jezusa Kristusa za mesijanskega kralja in ga »razglasili« tudi med svojimi rojaki. Zanimivo je, da si izraza »razglašenje« in »trije kralji« sploh nista nasprotna, temveč se med seboj dopolnjujeta. Modri, o katerih piše na začetku drugega poglavja svojega evangelija sveti Matej, so že v prvi Cerkvi veljali za »prvence poganskega sveta«: v njih so bili na poseben  način h Kristusu pritegnjeni vsi narodi zemlje. V evangeliju so napisana tudi njihova imena, ki so se v teku časov spreminjala vse do sedanjih oblik: Gašper, Miha (Melhior) in Boltežar (Baltazar). Po legendi je bil Gašper  predstavnik Azijcev, Melhior Evropejcev in Boltežar Afričanov.

Razglašenje Gospodovo velja za enega najstarejših praznikov v Cerkvi.

Modri – tako jim pravi evangelij – so bili učeni možje odličnega rodu, ki so imeli pri vladarjih velik vpliv. Zato jim pravimo kralji. Razsvetljeni od milosti, nemara poučeni po Balaamovi prerokbi, ki so jo poznali tudi v Arabiji, so šli na pot in prišli v Jeruzalem. Tam so spraševali: »Kje je novorojeni judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit«. Herod in z njim ves Jeruzalem so se prestrašili. Tedaj je Herod pozval modre, da naj gredo v Betlehem, vse poizvedo in mu pridejo poročat, da se mu bo šel tudi on poklonit. V spanju opomnjeni se niso vrnili k Herodu, temveč so po drugi poti odšli v svojo domovino

Gašper, Miha in Boltežar so v svoji domovini živeli še kakšnih trideset let, ko pa je v tiste kraje prišel apostol Tomaž, jim vse povedal o Kristusovem trpljenju in vstajenju in jih je tudi krstil. Njihove zemeljske ostanke so prenesli najprej v Carigrad, od tod v Milano, v 12. stoletju pa v Köln, kamor so tudi naši predniki radi romali.

 

Vira: Leto svetnikov, Ognjišče.

Pripravil: Franci Koncilija