« Nazaj na prvo stran

VII. Svetovno srečanje družin

4. junij 2012

Pretekli teden, od 30. maja do 3. junija, je v Milanu potekalo VII. Svetovno srečanje družin. Uvodnega teološkega kongresa o družini se je udeležila štiričlanska slovenska delegacija, ki jo je vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Za konec tedna pa se jim je pridružila še romarska skupina sedmih družin v organizaciji Zavoda Iskreni.net, en avtobus romarjev neokatehumenske poti in škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, ki so tako skupaj z romarji iz ostalih 152. narodov oblikovali milijonsko množico ob zaključni maši s papežem Benediktom XVI. v nedeljo, 3. junija. Na predvečer v soboto, pa se je na istem letališču Bresso pri Milanu zbralo 350.000 ljudi k vigiliji - tako imenovanem Praznovanju pričevanja, kjer je deset družin s celega sveta pričevalo o svoji izkušnji "Družine: dela in praznovanja", kot je bilo vodilno geslo letošnjega svetovnega srečanja družin. Ob koncu sv. maše v nedeljo je papež napovedal, da bo prihodnje svetovno srečanje družin v Philadelphiji v ZDA.

Po besedah škofa Glavana je bilo vzdušje v Milanu enkratno, k čemur je posebej pripomogla vrhunska organizacija tako množičnega srečanja. Organizatorji, se pravi nadškofija Milano in Papeški svet za Družino, so se res izkazali. Posebej pa je pohvalil dobro pripravljenost, prijaznost in ustrežljivost prostovoljcev, ki so bili razporejeni na vseh pomembnih krajih, kjer si jih potreboval. Prostovoljcev je bilo 5.300 in so svoje priprave začeli že precej časa pred začetkom kongresa. Tudi vreme je bilo romarjem naklonjeno, saj je Bog zadržal napovedani dež za konec tedna, in je namesto tega poslal kopreno oblakov, ki je ravno prav hladila udeležence zaključnih dogodkov na letališču Bresso.

Daljši komentar o dogodku in celoten papežev nagovor si lahko preberete na spletni strani Radia Ognjišče.

Predvsem pa si morate nujno ogledati si morate nujno ogledati uradno spletno stran VII. Svetovnega srečanja družin, ki je na voljo v vseh glavnih svetovnih jezikih, ker že sama spletna stran pokaže, kako živahno, pestro in bogato je bilo dogajanje na in okoli celotnega srečanja v Milanu. Tam so na voljo tudi gradiva za katehezo in poglabljanje v družinsko tematiko.

Na spletni strani Zavoda Iskreni.net je objavljen tudi popotni dnevnik ene izmed slovenskih družin: 1. del, 2. del.

V prihodnjih dneh in tednih pa bo gotovo na voljo še več odmevov in refleksij na ta veličasten dogodek v Milanu, poln življenjske energije in naboja.

Naj Bog blagoslavlja vse, posebej slovenske družine, da bodo zdrave celice novega življenja.