« Nazaj na prvo stran

Te Deum ob 10-letnici škofije

14. april 2016

V nedeljo, 10. aprila, popoldne je bil v novomeški stolnici koncert dela TE DEUM, ki ga je skladatelj Aleš Makovac napisal ob 10. obletnici novomeške škofije. Enourno delo je izvedla Vokalna akademija Jurij Slatkonja iz Novega mesta skupaj s komorno zasedbo instrumentalistov in solistko Ireno Yebuah Tiran pod vodstvom skladatelja Makovca. Te Deum je latinski začetek molitve Tebe Boga hvalimo, se pravi zahvalne pesmi, ki je v dneh, ko se spominjamo ustanovitve škofije 7. aprila 2006, dobila tudi vsebinski razlog za zahvalo in veselje.

V krogu Vokalne akademije Jurij Slatkonja ne deluje samo zbor, temveč tudi druge sekcije in aktivnosti. Zagotovo največja pridobitev za našo regijo je njena skladateljska sekcija, ki deluje pod mentorstvom skladatelja in dirigenta Aleša Makovca. V zadnjem letu v okviru tega krožka deluje nekaj mladih skladateljev, ki so izjemno aktivni. Novembra lani je v tem krogu nastala prva opera Krst pri Savici, skladatelja Toma Kobeta.

Te Deum pa je novo veliko kantatno delo, napisano za solistko, mešani pevski zbor in komorni orkester z orglami. Gre za ciklično delo v sodobnem glasbenem jeziku, ki se nenehno spogleduje z bogato duhovno glasbeno preteklostjo in v nobenem trenutku ne zapusti okvirov svojega osnovnega ideala – nagovoriti čim širšo glasbeno publiko, ne glede na glasbeno znanje. Obenem želi zvesto služiti besedilu in ga, kolikor je mogoče, podpreti. Avtor, skladatelj in dirigent Aleš Makovac se z njim uvršča med mnoge svetovne skladatelje, ki so posegli po uglasbitvi tega besedila, Novo mesto pa s tem dobiva veliko, monumentalno glasbeno delo, ki ga uvršča med pomembna kulturna in umetniška središča. Delo je napisano v sedmih stavkih, ki so popolnoma samostojne, vsebinsko ločene enote.

V Novem mestu se je zbralo okrog 400 poslušalcev, ki so bili navdušeni nad glasbo in izvedbo.

Ponovitev koncerta je bila tudi v petek, 15. aprila, ob 19.00 v župnijski cerkvi Svetega Križa v Podbočju.