« Nazaj na prvo stran

Teden molitve za duhovne poklice 2016

14. april 2016

V Cerkvi na Slovenskem bo od nedelje, 10. do nedelje, 17. aprila 2016, potekal teden molitve za duhovne poklice na temo Cerkev, mati poklicev.

Namen tedna je pomagati tistim, ki jih Bog kliče v duhovniško ali redovniško službo, da bi velikodušno odgovorili na ta klic ter spodbujati občestva k molitvi za nove duhovne poklice.

jubilejnem letu usmiljenja smo verniki povabljeni, da v osebni molitvi ter v župnijskih in redovnih občestvih molimo in razmišljamo o tej obliki služenja Bogu in našem prizadevanju za nove duhovne poklice. Molitev in delo za nove duhovne poklice sta izraz vernosti Cerkve, saj so duhovniki delivci zakramenta svete spovedi, ki je neposreden izraz Božjega usmiljenja.

Medškofijska komisija za duhovne poklice je ob tej priložnosti pripravila knjižico z gradivom za bogoslužje ter s papeževo poslanico. V nadaljevanju sledijo pripravljeni nagovori, uvodi in prošnje za vse potrebe za maše v tem tednu.

V naši škofiji imamo letos 11 bogoslovcev, za kar smo Gospodu iz vsega srca hvaležni.

Hkrati pa gre zahvala tudi vsem vernikom, ki molijo za nove duhovne poklice in za stanovitnost tistih, ki so že stopili na to pot. Več o naših bogoslovcih lahko najdete na naslednji povezavi bogoslovci Škofije Novo mesto.

 

Papež Frančišek je ob 53. svetovnem dnevu molitve za duhovne poklice med drugim dejal:

Dragi bratje in sestre, kako želim, da bi mogli v tem izrednem jubileju usmiljenja vsi krščeni doživljati veselje, da pripadajo Cerkvi! In bi mogli ponovno odkriti, da se poklic kristjana, kakor tudi vsak poseben poklic, rodi v okrilju Božjega ljudstva ter je dar Božjega usmiljenja! Cerkev je hiša usmiljenja, in to je »zemlja«, kjer poklic vzkali, raste in obrodi sad. Zato ob priložnosti 53. Svetovnega dneva molitve za poklice vabim vse vas, da motrite apostolsko skupnost in se zahvalite za vlogo skupnosti na poti vsakega poklicanega. V buli, kjer sem naznanil izredni jubilej usmiljenja, sem spomnil na besede svetega Beda Častitljivega, ki se nanašajo na poklic svetega Mateja: »Miserando atque eligendo« (Jezus je pogledal Mateja z usmiljeno ljubeznijo in ga izbral) (Misericordiae Vultus, 8). Gospodovo usmiljeno delovanje odpušča naše grehe in nas odpre novemu življenju, ki se uresničuje v klicu hoje za njim in v poslanstvu. Vsak poklic v Cerkvi ima svoj izvor v sočutnem Jezusovem pogledu. Spreobrnjenje in poklic sta kot dve strani iste medalje in sta nenehno povezana v nas, v našem življenju učenca oznanjevalca.

Na ta dan, posvečen molitvi za poklice, želim spodbuditi vse vernike, da prevzamejo svojo odgovornost v skrbi in razločevanju poklicanosti. Ko so apostoli iskali nekoga, ki bo nadomestil Juda Iškarijota, je sveti Peter zbral sto dvajset bratov (prim. Apd 1,15); in za izbiranje sedmerih diakonov je bila zbrana skupina učencev (prim. Apd 6,2). Sveti Pavel daje Titu posebne kriterije za izbor starešin (Tit 1,5-9). Tudi danes je krščanska skupnost vedno prisotna pri prebujanju poklicev, pri oblikovanju tistih, ki so poklicani, ter pri njihovi vztrajnosti.

Prosimo Gospoda, naj vsem osebam, ki so na poti poklicanosti, podeli globok čut pripadnosti Cerkvi; in Sveti Duh naj med pastirji in verniki okrepi globlji čut za občestvo, razločevanje, kakor tudi za duhovno očetovstvo in materinstvo. Oče usmiljenja, ki si dal svojega Sina za naše odrešenje in nas vedno podpiraš z darovi svojega Duha, daj nam krščanske skupno- 10 sti, ki bodo žive, goreče in vesele, ki bodo izviri bratskega življenja in bodo med mladimi prebujale željo posvetiti se tebi in delu za evangelizacijo. Podpiraj njihova prizadevanja, da bi ponudili ustrezno poklicno katehezo in različne poti posebne posvetitve. Daj jim modrosti za potrebno poklicno razločevanje, da bo v vsem zasijala veličina tvoje usmiljene ljubezni. Marija, Mati in vzgojiteljica Jezusa, posreduj za vsako krščansko skupnost, da po Svetem Duhu postane rodovitna, da bo vir resničnih poklicev v službi svetega Božjega ljudstva.

 

Bog povrni vsem, ki z molitvijo in dobrimi deli podpirate naše bogoslovce.