« Nazaj na prvo stran

Tudi v Ameriki častijo blaženega Alojzija Grozdeta

16. avgust 2018

V četrtek, 16. avgusta 2018, je škofijo v Novem mestu obiskal dr. Louis Carnendran, velik častilec blaženega Alojzija Grozdeta. Dr. Carnendran si prizadeva za širjenje češčenja nekaterih blaženih, v katerih prepoznava zgled za današnjega človeka, posebej mlade. V bl. Alojziju, ki je sam izkusil in doživljal razbito družino, vidi priprošnjika za neštete današnje družine, ki so doživele težke preizkušnje ločitve. Prvič je obiskal Slovenijo avgusta leta 2016, ko je obiskal tudi relikvije bl. Alojzija na Zaplazu in kraje njegove smrti, najdenja trupla (ob Vejeršci) in pokopališče v Šentrupertu (kjer je bil Grozde pokopan). Skupaj s postulaturo bl. Alojzija Grozdeta in drugimi navdušenimi duhovniki išče možnosti, kako bi njegovo češčenje širili po vsem svetu in projekte tudi kolikor more podpira. Kot sam pravi, bl. Alojzija doživlja kot svojega brata, ki se v nebesih pogovarja z Očetom.

Podobno pozornost dr. Carnendran posveča tudi hrvaškemu blaženemu Ivanu Merzu, velikemu buditelju laiškega apostolata v prejšnjem stoletju.

Na škofiji v Novem mestu se je dr. Carnendran srečal s škofom Andrejem Glavanom in odgovornimi za postopek kanonizacije bl. Alojzija Grozdeta, s katerimi so skupaj razmišljali o možnostih spodbujanja češčenja našega blaženega vzornika. Gosta je spremljal tudi hrvaški župnik iz New Yorka, ki mu je postulator Igor Luzar ob tej priložnosti izročil tudi relikvije bl. Alojzija za češčenje v tamkajšnji hrvaški župniji.

Bl. Alojzij Grozde, prosi za nas!