« Nazaj na prvo stran

V Brusnicah so obnovili župnijsko cerkev

21. november 2017

V nedeljo, 20. novembra 2017, so v Brusnicah blagoslovili obsežna obnovitvena dela na župnijski cerkvi. Blagoslov in somaševanje je poleg g. župnika Alojzija Brceta, nekdanjega župnika Janeza Jesenovca, škofijskega ekonoma Janeza Grila in tajnika Igorja Luzarja vodil novomeški škof Andrej Glavan. Slovesnosti sta se udeležila tudi novomeški župan Gregor Macedoni in direktorica občinske uprave Vida Čadonič Špelič.

Povod za obnovo je dala rekonstrukcija državne ceste, ki pelje neposredno mimo cerkve in v sklopu katere je občina prestavila zakristijo na drugo stran cerkve. Župnija je nato nadaljevala z zamenjavo strehe, ki je na več mestih že puščala in obnovo dotrajane fasade. Obenem so poskrbeli še za hidroizolacijo temeljev, drenažo in strelovod. Pri investiciji so s prispevki pomagali verniki, donatorji, Škofija Novo mesto, Mestna občina Novo mesto ter tudi KS Brusnice.

Škof je v nagovori spomnil, da je velika baročna brusniška cerkev zgovorno znamenje vernosti naših prednikov, njena obnova pa dokaz vere današnjih generacij, da so sposobne ohranjati to zapuščino. »Cerkev je hiša molitve in drugi dom za vso farno družino,« je poudaril pri maši.

Župljani Brusnic so po slovesni maši zbrane postregli z domačimi dobrotami, pripravili pa so tudi priložnostno zgibanko s sliko obnovljene cerkve.