« Nazaj na prvo stran

V Semiču odprli razstavo Skrite lepote lesa

7. februar 2014

V nedeljo, 2. februarja 2014, na praznik Gospodovega darovanja – svečnico, je v Kulturnem centru Semič potekalo odprtje razstave likovnih del pokojnega duhovnika Jožeta Zidanška. Razstava njegovih v les vžganih slik nosi naslov Skrite lepote lesa.

Jože Zidanšek (1945 – 2004) je bil od leta 1984 do svoje smrti leta 2004 župnik, še prej pa kaplan v Braslovčah. S svojim prirojenim umetniškim čutom in iznajdljivostjo, da se je lotil tudi vsakršnih tehničnih opravil, je tam v dolgih letih svojega župnikovanja preoblikoval podobo župnišča, zimske kapele, vrta v izredno umetniško celoto pravega parka. Predvsem pa smo na razstavi v Semiču občudovali njegove slike na lesu. Na njih se iz skrivnostne temačnosti izvijajo na dan čudovite podobe obrazov in vedno znova tudi motiv sveče – svetlobe. Podobe so ustvarjene s spajkalom na podlagi lesenih hlodov.

Duhovnik Jože Zidanšek je bil stric in boter sedanjega semiškega župnika Luka Zidanška in sošolec škofa Glavana. Zato se je le ta tudi udeležil odprtja razstave in z zbranimi podelil nekaj spominov na duhovnika in umetnika Jožeta.

Razstava bo v kulturnem centru Semič odprta v okviru letošnjih Krakarjevih.

Vabljeni k ogledu!