« Nazaj na prvo stran

V Šentjerneju posvečen diakon Blaž Franko

25. junij 2019

Na slovenski državni praznik dan državnosti, 25. junija 2019, je v Šentjerneju potekalo diakonsko posvečenja kandidata za duhovništvo Blaža Franka. Posvečenju mu je podelil novomeški škof Andrej Glavan. Domača župnija je pripravila lepo slovesnost s prepevanjem združenega mladinskega, mešanega in moškega pevskega zbora skupaj z instrumentalisti. Posvečenja so se udeležili tudi rektor in nekateri bogoslovci iz rimskega semenišča Germanikum et Hungaricum, kjer je Blaž študiral zadnja tri leta in kamor se po pastoralnem letniku vrača na podiplomski študij. Podporo pa so kandidatu Blažu izkazali tudi skavti, iz vrst katerih je tudi sam zrastel.

Diakonska služba je posvečena za pomoč duhovnikom pri bogoslužju. Diakon s pooblastilom župnika lahko krščuje, vodi poroke, pogrebe, daje nekatere blagoslove. Posebej pa je diakonska služba namenjena služenju ubogim, bolnikom, oddaljenim, pomoči potrebnim. Temu se bo Blaž Franko posvečal na župniji v pastoralnem letniku priprave na prejem duhovniškega posvečenja.

Kratko predstavitev novega diakona lahko preberete v zadnji številki škofijskega glasila Jagode naše pastorale.

Nagovor škofa Glavana pri diakonskem posvečenju

Uvod

Prisrčno pozdravljam našega bogoslovca Blaža, njegove domače, sorodnike (sestro z družino), vse duhovnike z domačim župnikom in dekanom g. Antonom Trpinom na čelu, spoštovanega rektorja papeškega zavoda Germanika p. Stefana Dartmanna in njegove spremljevalce, bogoslovce, redovnice, vse šentjernejske farane in vse, ki ste prišli, da boste z molitvijo podprli bodočega diakona Blaža. Vsi pa bomo hkrati, ko se zanj zahvaljujemo, prosili za nove duhovne poklice.

Pater Rektor, herzlich willkommen in unserer Diözese und in der Heimatpfarrei von Blaž, Ihres Alumnen, den Sie mit so einer väterlichen Sorge begleiten. Ein herzliches Willkommen auch an seine Freunde aus dem römischen Kolleg Germanicum et Hungaricum. Ich wünsche allen, dass sie sich wohl fühlen und dass sie schöne Eindrücke von dem schönen Slowenien und dem Glauben unseres Volkes mitnehmen.

Dragi bratje in sestre, priznajmo in obžalujmo svoje grehe, da bomo vredno obhajali svete skrivnosti.

Homilija

Dragi sobrat Blaž!

Ti si danes razlog našega velikega veselja in upanja. Oddal si prošnjo za posvečenje. Včeraj v škofijski kapeli si izpovedal vero in podpisal izjavo prisege, da svobodno želiš prejeti sveti red diakonata in da so ti znane dolžnosti, ki iz tega izvirajo. Položil si roko na evangeliarij, prisegel in izjavil, da naj ti Bog pomaga pri tem. Pravkar pa smo vsi slišali, ko te je domači župnik poklical, tvoj: »Tukaj sem«. Nehote sem se spomnil na Jezusove besede: »Niste vi mene izvolili, ampak jaz sem vas izvolil in postavil, da pojdete in obrodite sad in vaš sad ostane.« (Jn 15,16). Zato se Cerkev v posvetilni molitvi obrača k Bogu, »delivcu časti, redov in služb«, naj milostno pogleda na svojega služabnika, ki bo posvečen za službo diakona in naj ga »z darom svoje milosti okrepi za zvesto služenje.«

1. Dragi Blaž! Posvečen boš za pomoč škofu in zboru duhovnikov pri službi besede, oltarja in dejavne ljubezni. Kot služabnik oltarja boš oznanjal evangelij, včasih pridigal, pripravljal vse za daritev in vernikom delil Gospodovo telo in kri, vodil molitve v Cerkvi, z župnikovim dovoljenjem boš krščeval, poročal in vodil pogrebe. Predvsem pa boš začel opravljati službeno molitev Cerkve za vse ljudi, tako imenovani brevir. Molil boš za vse ljudi, da bi Božja milost odpirala njihovo srce, za vse, ki ne morejo, ne znajo ali pa, kot pravijo, nimajo časa moliti.

2. S polaganjem škofovih rok boš s posebno molitvijo posvečen za oznanjevalca Božje besede. Oznanjevalna služba je lepa, a danes še posebej težka in odgovorna. Nanjo se je treba skrbno pripravljati, še zlasti, ker si ljudje zatiskajo ušesa pred resnico in so pripravljeni prisluhniti, kot je dejal sv. papež Pavel VI. le oznanjevalcem, ki so hkrati dosledni pričevalci, pa še to ne vedno. Zato si pri oznanjevalni službi za glavno vodilo vzemi besede, ki jih boš slišal pri simbolični izročitvi evangeljske knjige: »Kristusov glasnik si postal; glej, da boš veroval, kar boš bral, učil, kar boš veroval, in živel, kar boš učil.«

3. Postal boš tudi posvečen služabnik ubogih. Pomen in namen te službe nam je približalo prvo berilo o tem, kako so apostoli odločili, da za karitativno delo postavijo in posvetijo diakone, može polne Svetega Duha, da jim bodo v pomoč v skrbi za uboge, vdove, bolne, danes tudi za vse, ki so zašli v slepe ulice duhovnega uboštva, v svet omame in lažne spolne svobode.

4. Dragi bodoči diakon Blaž! V tvoj »Tukaj sem« si položil odločitev: Tukaj sem, uporabi mene kot orodje, moje noge in usta, da bodo prinašala veselo oznanilo, moje roke, da bodo delile in prinašale tolažbo, moje srce, da bo razodevalo Božjo ljubezen.

Z Božje strani pa velja obljuba: »Ne boj se, jaz sem s teboj.« (Jer 1,5-9). Spremljal te bom v težavah, v dvomih, v napadih, ki jih boš deležen.

Ko te Cerkev izbira za diakonsko službo, pa zahteva od tebe, da sprejmeš še en pogoj, ki je hkrati poseben Božji dar, s tvoje strani pa potrdilo popolne predanosti: »Da boš za vedno vztrajal in živel v celibatu in popolni čistosti.« Za to bo potreben stalen boj, pomoč boš iskal v molitvi in odpovedi – askezi. Spremljala pa te bo tudi naša molitev, molitev vernikov in skrbnih duš. Vsi vemo, kako je včasih težko . Čeprav nekdo podari Bogu z vso velikodušnostjo svojo mladost, moči in čustva, ostane še vedno ranjen človek. In ta, recimo stari človek, pogosto skuša vzeti nazaj, kar je dal. To je stalna borba, da bi človek ostal popolnoma razpoložljiv Kristusu in hkrati bratom in sestram. Skrbi za čistost srca, da ne bo zapadlo skušnjavi bogatenja, karierizma, slave ter da ne bi kakšna oseba v tvojem srcu zasedla mesto, ki ga je Bog rezerviral zase.

V mesecu Srca Jezusovega bomo prosili Jezusa, naj te res upodobi po svojem srcu. Marija pa naj te sprejme in zaklene v svoje srce, saj je mati vseh vernih, še posebej tistih, katere je njen sin naredil deležne edinega in večnega duhovništva. Zato ostani z njo tesno povezan, naj ti bo mati in vodnica pri poslanstvu, ki ti bo danes zaupano.

Amen.