« Nazaj na prvo stran

V Šentrupertu obnovili dragoceno kapelo

15. september 2017

V Šentrupertu na pokopališču je novomeški škof na praznik Marijinega rojstva - mali šmaren blagoslovil popolnoma in celovito obnovljeno cerkev Sv. Križa. Čeprav je cerkev stara šele dobrih 150 let in je zelo dragocen vzorec novogotske arhitekture. Lepo izpeljano obnovo, ki je potekala pod nadzorom je v celoti financiral domačin Marijan Bartolj in jo tako rešil pred nadaljnjim propadanjem, ki ga kljub nekaterim posegom v preteklosti, župnija ni mogla ustaviti. Pomen dogodka najbolje opišeta umetnostni opis in župnikov uvod, ki smo ga poslušali ob začetku slavja in ju spodaj v celoti navajamo. Dobrotniku so se župljani na koncu slovesnosti zahvalili in mu poklonili umetniško sliko cerkve Sv. Križa.

Cerkev sv. Križa na pokopališču

Cerkev sv. Križa je bila leta 1859 zgrajena kot grobnica grofov Barbo. Gradnjo cerkve so za grobnico svoje družine stavbarski delavnici Italijana Poseolija naročili grofje Barbo. 13. novembra leta 1859 jo je blagoslovil župnik Vincencij Vovk, katerega grob je pred cerkvijo, spominska plošča pa nad vhodom na zvoniku.

Marko Marin je v knjigi Topografija sakralnih prostorov v Šentruperški župniji zapisal, da je ta cerkev utelešen ideal novogotskih stavbnih ambicij. Te so se pojavile in razširile po Evropi sredi 19. stoletja. Piše, da je bilo le cerkvi sv. Križa dana možnost, da v celoti uresniči novogotski arhitekturni ideal.

Cerkev s svojimi številnimi dekoracijami pripoveduje, kako so romantiki videli onostranstvo in kako mistično in hrepeneče so gledali na preteklost. Za izredno dekorativnost cerkve ima gotovo največje zasluge Poseolijeva delavnica, namreč krasijo jo venčni zidci, frizi, rozete, profilacije, timpanoni, okensko krogovičevje itd.

Cerkev je podkletena z obokano grobnico grofov Barbo, nad njo pa je liturgični prostor. Vsa notranjščina je obokana z rebrastim obokom. Svetišče krasijo rozete, grozd, pšenični klas, angelske glavice, v ladji pa so angel s trobento, mrtvaška glava in rozeta s tremi angelskimi glavicami, na zahodni strani ima ladja tudi pevski kor z novogotksim krogovičjem.

Cerkev ima le glavni oltar, ki je posvečen svetemu Križu. Križ je postavljen na sliko, pod njim pa sta podobi Marije in Janeza Evangelista. V ladji sta še sliki Vice s škapuliursko Materjo Božjo in Kristusom, ki prihaja k poslednji sodbi. Vse tri je leta 1872 naslikal Martin Šubic iz Škofje Loke.

Marin je kapelo označil za enega najlepših primerkov novogotske arhitekture nasploh. Prav je, da se tudi mi zavedamo, kakšen biser imamo na šentruperskem pokopališču.

Uvodni pozdrav in zahvala župnika Jaka Trčka

Najprej iskren pozdrav škofu ordinariju, vsem duhovnikom, redovnicam, donatorju Bartolj Marjanu z družino in vam dragi verniki. Skupaj z vami se veselim novega uspeha naše župnije.

Pred 158 leti je cerkev blagoslovil župnik Vincencij Vovk. Cerkev takrat še ni bila dokončana, a počasi je dobila to obliko ki jo ima danes. Čas in vojna sta terjala svoj davek in cerkev je bila potrebna temeljite obnove.

Pred več kot dvanajstini leti je takratni župnik Mirko Simončič s pomočjo Občine Trebnje delno prenovil ostrešje, na novo prekril streho in v bakreno pločevino oblekel vrh zvonika. Gospos Jože Brečko pa je skupaj s farani rešl z betonskim vencem razpadajoče stene, z iniceranjem rešil razpoke, prenovil fasado na ladijskem delu cerkve in zamenjal okna. Notranjost in zvonik pa sta bila še vedno potrebna resne obnove.

Božja previdnost nas vedno preseneča. Spraševali se bomo kako to, zakaj, kaj ima od tega itd., toda Bog se je dotaknil našega farana Marijana in odločitev je padla. Sedaj stoji pred nami čudoviti biser, na katerega smo lahko ponosni.

V teh nekaj mesecih smo:
-        v cerkev pripeljali elektriko in jo razpeljali po cerkvi ter dodali razsvetljavo
-        kamnoseško obnovili zvonik in vse detajle
-        strokovno obnovili fasado zvonika
-        restavrirali vrata in okna na zvoniku
-        v predverju dodali kovana vrata
-        obnovili rozete in stropno okrasje ki je v večini že manjkalo
-        popravili in dopolnili poslikavo, ki je zaradi vlage odpadla
-        zamenjali razpadajoči tlak z novim bolj kvalitetnim materialim
-        obnovili razpadajoči oltar
-        zaščitili okna od zunanjega vpliva in zasteklili krogovičje
-        prebarvali stene in vrnili prvotno barvo kot je bila ob prvem pleskanju
-        očistili in zaščitili križ in Križanega nad oltarjem.

Hvala vsem mojstrom in umetnikom, ki ste opravili vse to delo, Vas gospod škof pa prosimo, da nam sedaj blagoslovite to obnovo, da bomo cerkev spet uporabljali v ta namen zaradi česa je bila zgrajena.