« Nazaj na prvo stran

V Žužemberku je bilo praznično

17. julij 2015

V petek, 10. julija 2015, je v Žužemberku potekalo celodnevno češčenje Najsvetejšega zakramenta pred praznikom farnih zavetnikov sv. mučencev Mohorja in Fortunata. Obenem pa so se v žužemberški župniji spominjali 20. obletnice obnovitve oz. ponovne postavitve župnijske cerkve, ki je bila bombardirana leta 1944. Pomenljivo je, da je bila ob tej priložnosti predstavljena tudi knjiga II. del Spominov dekana Karla Gnidovca, ki v vojnem času in po njem deloval v Žužemberku in je kasneje v zaporu podrobno zapisoval svoje spomine. Sedanji dekan Franc Vidmar s sodelavci je vložil veliko truda za prepis in objavo teh spominov.

Na omenjeni dan, ko so torej v Žužemberku obhajali trojno slovesnost, je škof Glavan vodil somaševanje z domačim dekanom Francem Vidmarjem, graditeljem cerkve Francem Povirkom in mnogimi duhovniki rojaki ter povabljenimi duhovniki ob sklepu celodnevnega češčenja. Vernikom pa je polagal na srce, naj njihova preizkušana vera iz preteklosti tudi danes rodi pristno pričevanje po zgledu farnih zavetnikov mučencev Mohorja in Frotunata in pri tem črpajo moč iz presvete Evharistije, podobno kot vsi svetniki.

S tem pa se praznovanja v Žužemberku še niso končala. V okviru občinskega praznika je namreč na glavnem trgu potekalo odprtje Parka znanih Suhokranjcev, projekt, ki ga že od leta 1994 idejno podpira tudi OŠ Žužemberk, ko učenci preko seminarskih nalog spoznavajo nove in nove znane osebnosti iz Suhe krajine in z njo povezane. V šoli so tako lahko odprli celo Muzej znanih Suhokranjcev.

Park znanih Suhokranjcev bo posvečen 32 osebnostim, med katerimi je tudi blizu 10 duhovnikov in tudi bl. sestra Antonija Fabijan iz Malega Lipja blizu Hinj. Nastajajoči park in prizadevanja za ohranitev spomina na velike osebnosti iz domačega okolja je s kratkim obredom blagoslovil škof Andrej Glavan. Na odprtju in blagoslovu parka sta bila navzoča tudi ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar in žužemberški župan Franc Škufca.