« Nazaj na prvo stran

Vedno več je vlomov v župnišča

19. oktober 2016

Dragi duhovniki!

Zaskrbljen ob zadnjih novicah o vlomih v župnišča in celo o ogrožanju življenj župnikov, se obračam na vas z nekaterimi napotki. Ti vlomi so posledica vedno večje osamljenosti in izoliranosti duhovnikov. Glavno krivdo nosijo mediji, ki objavljajo iracionalne članke o odškodninah, ki lahko dajejo napačen vtis, da so vsa župnišča polna denarja. Nekateri članki vzbujajo versko nestrpnost, kot na primer ena od izjav iz zadnjega časa, da je Cerkev največja grožnja, sovražnica človeštva, ki tako rekoč terorizira ves svet. Tako sovražno govorjenje vzbuja odpor in sprošča sovražne nagone v nekaterih, da jim služi kot izgovor za taka zločinska dejanja. Samo upamo lahko, da ti napadi niso tudi dirigirani.

O tem se bomo v prihodnjih tednih pogovarjali na ustreznih državnih forumih. Nič nam ne koristijo razni obiski, če smo pa duhovniki ne le drugorazredni, ampak celo tretjerazredni in najbolj ogroženi državljani.

Ponavljam pa sledeče, največja preventiva bodo prazne župnijske blagajne, kar že sedaj povsod upoštevate. Če ne bo v njih nobenega denarja, se bodo morda zločinci le streznili. Od organov pregona pri tako rigorozni zakonodaji, ko praktično ob živih dokazih in sledeh ni mogoče uspešno dokazati zločina, ne moremo pričakovati pravne zaščite.

škof Andrej Glavan

 

Statistika

V zadnjem času je vse več vlomov. Generalna policijska uprava je pred dvema letoma naštela 31 vlomov in tatvin v cerkve in župnišča, v letu 2015 jih je bilo 63, letos pa zgolj v polovici leta že 108.