« Nazaj na prvo stran

Veliki teden in praznovanje Velike noči

16. april 2019

S praznovanjem cvetne nedelje Gospodovega trpljenja smo vstopili v praznovanje največjega krščanskega praznika Velike noči. Velika noč predstavlja prehod od smrti k življenju, saj se spominjamo Jezusovega trpljenja, smrti na križu in zmagoslavnega vstajenja na velikonočno jutro.

Sveta maša na cvetno nedeljo, ki jo je prenašal tudi Radio Ognjišče, se je začela z blagoslovom zelenja pred stolnico. V kratki procesiji med petjem smo se spominjali Gospodovega vhoda v Jeruzalem med vzklikanjem množic: "Hozana na višavah!" Namesto evangelija pa smo ta dan poslušali pasijon, poročilo o Jezusovem trpljenju in smrti, po evangelistu Luku, ki so ga v Novem mestu tudi tokrat lepo zapeli pevci stolnega zbora skupaj s škofom in solisti. Veliki teden se nadaljuje s posebno krizmeno mašo, pri kateri je škof blagoslovil in posvetil sveta olja, ki se bodo celo leto uporabljala za delitev zakramentov po župnijah, duhovniki pa so obnovili svoje duhovniške obljube. Pri večerni maši velikega četrtka smo se posebej spomnili zadnje večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci in med katero jim je umil noge. V spomin na to dejanje služenja, je škof Glavan med obredom umil noge dvanajstim možem. Na veliki petek zvečer smo se spominjali Gospodovega trpljenja na križu, ki nam je zaslužilo odrešenje. V spomin na Jezusov pokop, smo Najsvetejše prenesli v Božji grob. S slovesno velikonočno vigilijo v soboto zvečer pa že vstopamo v praznovanje velike noči Jezusovega vstajenja. Veselje nad Jezusovim vstajenjem bo v polnosti prišlo do izraza z vstajenjsko procesijo na jutro velikonočne nedelje. Obredi velikega tedna so srce celotnega liturgičnega leta, saj Jezusovi smrt in vstajenje predstavljata temelj naše vere. Zato so vsi verniki posebej vabljeni k obredom.

V novomeški stolnici bodo obredi velikega tedna potekali po naslednjem razporedu:

  • veliki četrtek: 9.00 krizmena maša škofa ordinarija z duhovniki iz škofije in posvetitvijo svetih olj 
  • veliki četrtek: 19.00 maša zadnje večerje – vodi škof Andrej Glavan, pri maši bo umil noge 12 »apostolom«
  • veliki petek: 19.00 obredi velikega petka – vodi generalni vikar prelat Božidar Metelko
  • velika sobota: 19.30 velikonočna vigilija – vodi škof Andrej Glavan
  • velika nedelja: 6.30 procesija in vstajenjska sv. maša – vodi škof Andrej Glavan, pri procesiji sodeluje pihalni orkester, stolni zbor in drugi sodelavci

Vabljeni k udeležbi na slovesnih obredih.
Želimo blagoslovljeno praznovanje velikonočnega tridnevja!