« Nazaj na prvo stran

Zahvala in pozdrav msgr. dr. Andreja Sajeta ob imenovanju za novomeškega škofa

30. junij 2021

Ob imenovanju za škofa novomeške škofije se iskreno zahvaljujem svetemu očetu papežu Frančišku za izkazano zaupanje. Hvala apostolskemu nunciju v Republiki Sloveniji nadškofu msgr. Jean-Marie Speichu. Škofovsko službo sprejemam v veri v troedinega Boga in njegovo milost ter pomoč. Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva in da je za oznanjevanje evangelija ter rast Božjega kraljestva na zemlji potrebno medsebojno sodelovanje. Zahvaljujem se prvemu novomeškemu škofu msgr. Andreju Glavanu za vzpostavitev škofije in za vse njegovo delo. Hvala mojim pokojnim staršem za posredovanje daru življenja in vere ter vsem, ob katerih sem rastel in ste z menoj hodili po poti življenja. V svojih devetindvajsetih letih duhovništva sem doživljal Božji blagoslov in veliko lepega, v zaupanju v Božjo pomoč tudi sprejemam novo poslanstvo.  

Pozdravljam vse škofe, duhovnike, redovnike in redovnice, verne laike in vse prebivalce škofije. Še posebej se spominjam vseh bolnih in trpečih ter preizkušenih. Zahvaljujem se za molitve, ki ste jih namenjali za novega škofa, za novomeško škofijo in za Cerkev. Računam na vas vse in vas prosim za pomoč, sodelovanje, razumevanje in podporo.

Pozdravljam sestrske krščanske Cerkve in druge verske skupnosti ter civilne oblasti. Veselim se sodelovanja z vami v prizadevanju za skupno dobro. Živimo v svetu preizkušenj in novih izzivov, samo skupaj lahko naredimo nekaj dobrega, za udejanjenje resnice in pravičnosti, poštenosti in miru.

Škofovsko posvečenje bo v nedeljo, 26. septembra 2021, popoldne. Kraj posvečenja bo izbran naknadno. Informacije glede posvečenja bodo na voljo na novomeški škofiji. Za morebitne pogovore bom na voljo po posvečenju.

 

Novo mesto, 30. junij 2021

 

msgr. dr. Andrej Saje,

imenovani novomeški škof