« Nazaj na prvo stran

Zahvala novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta ob zahvalni nedelji

5. november 2023

Letošnje leto je zaznamovalo veliko dogodkov, ob katerih smo boleče doživeli svojo nemoč in nemoč človeštva. V mislih imamo uničujoče naravne ujme in boleče konflikte, ki so posledica človeškega napuha, sovraštva, oblastiželjnosti. Ob vsem tem se čutimo še bolj krhke in nemočne.

Apostol Pavel nas tako lepo spodbuja: »Nič ne skrbite, ampak ob vsakipriložnosti izražajte svoje želje Bogu z molitvijo in prošnjo, z zahvaljevanjem« (Flp 4,6). Ob zahvalni nedelji se tako Bogu zahvaljujemo, hkrati pa mu izražamo svoje molitve in prošnje.

Pod vtisom naravnih nesreč, še posebej neurij in povodnji, ki so v letošnjem poletju prizadele del naše domovine, Boga prosimo, naj nas obvaruje naravnih katastrof, in se mu hkrati zahvaljujemo za vse dobre ljudi, ki so z veliko požrtvovalnostjo prizadetim priskočili na pomoč. V celotni državi so strokovne službe in prostovoljci pokazali izredno solidarnost, sočutje in takojšnjo konkretno pomoč. Nekateri so pri tem celo tvegali lastno življenje. Gasilci, Civilna zaščita, Slovenska vojska, skavti, Karitas in druge organizacije so obpomoči iz tujine takoj stopili skupaj, šli na teren, organiziralimrežo reševanja in varovanja ljudi in premoženja ter še vedno spremljajo in pomagajo prizadetim skupinam in posameznikom. Tudi sosedje, znanci, prijatelji, sorodniki ter mnogi posamezni prostovoljci so nesebično pomagali. Ko izražamo svoje želje in potrebe Bogu z molitvijo in prošnjo za vse prizadete v naravnih nesrečah, jim s tem vlivamo zaupanja in jih spodbujamo, naj ne izgubijo upanja.

Vedno znova smo tudi priče novim in novim vojnim konfliktom po svetu. Ne smemo prehitro pozabiti na vojno v Ukrajini, na toliko trpečih v bližnjevzhodnem konfliktu, na druge begunce, ki so zapustili svoje domove in iščejo pot v mirno življenje, ter na vse preganjane. Preveč naših bratov in sester trpi po svetu samo zaradi vere v Kristusa. Mi pa se Bogu lahko zahvaljujemo za mir v naši domovini, za to, da si mnogi dosledno prizadevajo za dobro in za življenje, za vsako premagano sovraštvo, ko zmagata ljubezen in povezanost.

Naravne nesreče in vojni konflikti so pritegnili pozornost medijev. Dogajajo pa se tudi bolj spodbudne stvari. Sinodalno dogajanje je recimo bolj skrito očem javnosti, a zato nič manj pomembno. Spodbuja poslušanje in sprejemanje. Bogu smo hvaležni za tiste župnijske skupnosti in druga mala občestvavernih, kjer doživljamo živost Cerkve, dejavno poslušanje in dobronamerno govorjenje iz srca. Prosimo Gospoda, da bi znali v krščanskih skupnostih premagati strah, da bi se odprli Svetemu Duhu in da bi se poizkusili v drži poslušanja in odprtosti srca.

Bratje in sestre! Bogu se zahvaljujem za vse sodelavce,duhovnike, redovnike, redovnice in angažirane vernike laike. Zaradi vaše zavzetosti so župnije in druga občestva žive skupnosti, v katerih čutimo, da med nami celo sredi stisk prebiva Bog. Hvala tudi vsem, ki svoje trpljenje darujete za različne potrebe sveta in Cerkve. Skupaj se učimo zaupati Gospodu, da ne bi skrbeli, ampak ob vsaki priložnosti izražalisvoje želje Bogu z molitvijo in prošnjo, z zahvaljevanjem(prim. Flp 4,6).

 

Msgr. dr. Andrej Saje,

škof