Od 3. do 28. oktobra 2018 v Vatikanu poteka 15. redno zasedanje škofovske sinode na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti.

Izbrana tema je izraz pastoralne skrbi Cerkve do mladih. Namen je spremljati mlade na njihovi življenjski poti do zrelosti, da bi preko procesa razločevanja lahko odkrili svoj življenjski načrt in ga z veseljem uresničili, tako da bi se odprli za srečanje z Bogom in z ljudmi ter aktivno sodelovali v izgrajevanju Cerkve in družbe.

Sinode v Rimu se udeležuje 266 sinodalnih očetov (škofov) in okoli 100 strokovnih sodelavcev ter opazovalcev, med katerimi je tudi 34 mladih z vsega sveta, ki bodo v razpravo doprinesli svoj delež. Iz Slovenije se škofovske sinode v Rimu udeležuje mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. V svojem uradnem prispevku je izpostavil pomembnost poslušanja mladih v njihovi življenjski situaciji, ki danes pogosto teče mimo rednih oblik cerkvenega občestva. Zato je potreben pravi misijonski zagon Cerkve v pastorali mladih. Pristno poslušanje pa nas bo odprlo tudi za navdihe Svetega Duha.

Blaženi Alojzij Grozde pričuje na sinodi

Škofovske sinode se letos na poseben način udeležuje tudi naš blaženi Alojzij Grozde. Na pobudo postulature bl. Alojzija Grozdeta so namreč njegov življenjski zgled vernega laika in pričevalca med vrstniki uvrstili na uradno spletno stran sinode mladih (ita. jezik) kot enega izmed zavetnikov sinode in mladih. Blaženi Grozde je zgled zavzetega kristjana, ki je z veseljem pomagal vrstnikom in med njimi oznanjal Božje kraljestvo. Današnjo generacijo mladih pa lahko posebej nagovori zaradi njegove izkušnje kot nezakonski otrok, ki je odraščal v razbiti in ranjeni družini. Težke življenjske preizkušnje ga niso strle, temveč je skozi preizkušnje zrastel v zrelega mladega človeka. Goreče je častil sv. evharistijo in Marijo in naposled daroval svoje življenje v mučeništvu za vero.


Molitev papeža Frančiška pred sinodo o mladih

Gospod Jezus,

na poti k Sinodi naj tvoja Cerkev
gleda na vse mlade po svetu.
Prosimo te, da bi mladi pogumno in odgovorno živeli,
stremeli za najlepšimi in najglobljimi stvarmi
in vedno ohranili svobodno srce.
Mladim, ki jih spremljajo in se zanje darujejo modri voditelji,
pomagaj, da bodo odgovorili na klic,
s katerim kličeš vsakogar od njih,
da bi uresničili načrt za svoje življenje
in dosegli srečo.
Ohrani njihovo srce odprto za velike sanje
in pomagaj jim, da bodo opazili dobro v svojih bratih.
Kakor ljubljeni Učenec,
naj bodo tudi oni pod Križem,
da sprejmejo tvojo Mater, ki jo Ti sam podarjaš.
Naj bodo priče tvojega Vstajenja
in naj prepoznajo, da si živ poleg njih,
da bi z veseljem oznanjali, da si Ti Gospod.
Amen.


Škofovska sinoda v Rimu poteka v več fazah

Škofovska sinoda v Rimu poteka v več fazah. Pomembno vlogo pri tem ima pripravljalno obdobje, med katerim so mladi in pastoralni delavci po vsem svetu odgovarjali na poseben vprašalnik. Na podlagi odgovorov in posebnega predsinodalnega srečanja papeža Frančiška z mladimi z vsega sveta (19. – 25. mar. 2018) je bil junija letos izdan še uradni delovni dokument t.im. Instrumentum laboris, ki je razporejen v tri glavne dele. Prvi del, Spoznati: Cerkev v poslušanju stvarnosti, predstavi današnjo situacijo mladih. Globalizacija sicer res ustvarja veliko poenotenja, vendar socialne, ekonomske, kulturne, verske in duhovne razlike ostajajo. Drugi del, Razlagati: vera in razločevanje poklicanosti, iz različnih zornih kotov predstavi ključne poudarke sinode: mladost, poklicanost, razločevanje in spremljanje. Tretji del, Izbrati: poti pastoralnega in misijonarskega spreobrnjenja, pa v pregled daje različne dobre prakse s poudarkom na vstopanju v vsakdanje življenje in evangelizaciji v sodobnem, globaliziranem svetu.

 


Več o sinodi in celotna besedila delovnih dokumentov so zbrana tudi na spletni strani SKAM – skupnosti katoliške mladine. Tekoče dogajanje na sinodi pa lahko spremljate na slovenskih straneh VaticanNews