Ministranti

Beseda ministrant pomeni streči, služiti. Zato ministrantom lahko rečemo tudi strežniki. Ministrant torej streže duhovniku, ki pri maši predstavlja Jezusa. Se pravi, ministrant je tisti, ki hoče služiti Jezusu in biti njegov prijatelj.

Ministrant bolj zavzeto sodeluje pri maši (glasno odgovarja, moli, poje) in pomaga duhovniku pri različnih obredih (sveta maša, krsti, poroke, pogrebi, blagoslovi, …). Svoje znanje si ministrant pridobiva z udeležbo pri sveti maši in drugih obredih, ter s sodelovanjem na ministrantskih vajah. Ministranti imajo občasno tudi srečanja z drugimi ministranti v dekaniji in škofiji.

Če Bog koga kliče, se pravi, če fant čuti veselje do tega, da bi postal ministrant in služil Bogu pri njegovem oltarju, naj mu odgovori z veseljem. Pridruži se lahko skupini ministrantov, kjer se bo naučil vse, kar potrebuje za dobro opravljanje ministrantske službe v župniji. Povej svojemu župniku ali katehetu, da bi tudi ti rad postal ministrant. Pa tudi doma ne pozabi na pogovor s starši o tem!

Kdo je lahko ministrant in kakšen naj bo!

Kdor želi biti ministrant, se mora držati nekaterih navodil in pravil. Običajno začne ministrirati otrok, ki je že prejel prvo sveto obhajilo, izjemoma pa je lahko ministrant celo mlajši.

1. Za ministranta ni nedelje brez svete maše. Ministrant se potrudi za obisk maše tudi med tednom!
2. Ministrant naj redno prejema zakramenta svete spovedi in svetega obhajila.
3. Ministrant se zna v cerkvi in drugod primerno obnašati.
4. Ministrant mora biti ponosen, da lahko streže pri oltarju.
5. Ministrant vestno izpolnjuje svoje veroučne in šolske dolžnosti.
6. Ministrant se izogiba vsemu, kar ni primerno za dobrega kristjana.
7. Ministrant je dober in zvest družinski član, prijatelj, sošolec, ...

 

Duhovne vaje za ministrante 2012

Za konec tedna, od 24. - 26. februarja so potekale duhovne vaje za ministrante v domu sv. Marjete v Šmarjeti. Tamkajšnji župnik in škofijski referent za ministrante Andrej Golčnik je ob filmu The Blind Side, popeljal okoli 30 udeležencev duhovnih vaj skozi vprašanja o tem, kako pravičen in pozoren naj bo do svojih sošolcev, prijateljev, bratov in sester, soministrantov ... ministrant oziroma ministrantka. Tukaj si lahko ogledate še nekaj fotoutrinkov z živahnih duhovnih vaj.