Gibanja v novomeški škofiji

V novomeški škofiji svoje poslanstvo opravljajo tri duhovna gibanja.

Katoliška karizmatična prenova (oz. Prenova v Duhu);
Neokatehumenska pot;
in Gibanje fokolarov (Marijino delo)

Sledijo kratke predstavitve posameznih gibanj.

Katoliška karizmatična prenova (Prenova v Duhu)

Katoliška karizmatična prenova v naši škofiji je del Slovenske katoliške karizmatične prenove. Sami se ne označujemo kot duhovno gibanje, ampak kot duhovni tok. Lahko bi rekli, da je to metoda nove evangelizacije, ki temelji na osebnem izkustvu Božje ljubezni in Jezusa, živega med nami.

Organiziranost

Duhovni tok nima posebne organizacije, razen društva Prenova v Duhu, ki za svoje člane izdaja revijo Prenova in vsako leto nekaj prevodov knjig znanih evangelizatorjev. Znotraj vsake škofije so laiki izbrali koordinatorja in najožjo skupino sodelavcev, ki so zadolženi za izvajanje programa. Vsaka škofija ima tudi izbranega duhovnega voditelja. Vsake štiri leta pa predstavniki škofij izberejo koordinatorja za celotno Cerkev v Sloveniji.

V župnijah oblikujemo mollitvena občestva, v katerih se zbirajo verniki praviloma enkrat tedensko. Značilnost teh skupin je gojenje slavilne molitve, branje in premišljevanje Božje besede in molitev za potrebe posameznikov. Molitvena občestva vodijo animtorji.

Program in aktivnosti evangelizacije

-  Mesečna srečanja s slavljenjem, poučevanjem, pričevanji in molitvijo nad posamezniki. V naši škofiji imamo mesečna srečanja za dekanijo Črnomelj vsako prvo nedeljo v mesecu v pastoralnem centru in za ostali del škofije v Zavodu Friderika Barage v Šmihelu pri Novem mestu vsako drugo nedeljo v mesecu;
-  Seminarji, ki praviloma trajajo osem srečanj enkrat tedensko, ki predstavljajo uvajanje v osebno izkustvo in so temelj za novo evangelizacijo v župnijah. Seminarje izvajamo na povabilo krajevnega župnika. Trenutno deluje v naši škofiji 19 molitvenih občestev.
-  Molitev za osvobajanje, za katero smo usposobili skupino animatorjev na seminarju, ki ga je vodil Neal Lozano, ki to delo opravlja preko 30 let. To mollitev izvajamo pri sestrah de Notre Dame v njihovi hiši na Mestnih njivah, običajno prvo soboto v mesecu.
-  Molitvena veriga za duhovnike, redovnike in duhovniške kandidate je eden od podpornih stebrov za Cerkev v naši škofiji. Trenutno ima vsaka posvečena oseba in duhovniški kandidat po 3,5 molivca.
-  Na škofijski ravni izvajamo še občasne dejavnosti: usposabljanje animatorjev, ure čaščenja pred Najsvetejšim, dneve duhovnosti, predvsem pa spodbujamo vključevanje v prostovoljsko delo v župnijah, predvsem v karitativne dejavnosti.
-  Vključujemo se v program na državnem nivoju, ki obsega letno srečanje vsako tretjo soboto v oktobru, izobraževanje animatorjev, srečanja s povabljenimi gosti iz tujine, slovenska srečanja duhovnih gibanj, romanja v Paray le Monial in Medžugorje in srečanja na Kureščku. Katoliška karizmatična prenova podpira civilno iniciativo za družino in pravice otrok in delovanje TV EXODUS-a.
-  Razvijamo še nove programe evangelizacije, s katerimi želimo ponuditi Cerkvi v Sloveniji nove možnosti evangelizacije.

Zgodovina

Začetek tega duhovnega toka postavljamo v čas po II. Vatikanskem koncilu, čeprav je že papež Leon XIII. V novoletni poslanici leta 1901 pozval vse škofe v Katoliški Cerkvi, da poživijo vero v Svetega Duha. Prvi Slovenci so se srečali s to duhovnostjo v letu 1972, ko so kot študentje bivali v ZDA. Prvi seminar je prirpavil duhovnik Anton Marinko v Kamniku leta 1977, drugega pa v Novem mestu  na Kapitlju v adventu nasednjega leta.  Iz tega seminarja je nastalo molitveno občestvo v stanovanju v bloku. Od tedaj so zelo hitro začela nastajati molitvena občestva po vsej Sloveniji. Leta 1979 smo se udeležili svetovnega srečanja Katoliške karizmatične prenove v Lurdu, kjer smo se srečali z mnogimi znanimi karizmatiki. Večje srečanje je bilo še v Rimu, kjer smo imeli posebno srečanje s papežem v Vatikanskih vrtovih, tik pred atentatom na papeža. Od vsega začetka smo se povezovali s sorodmini skupinami po svetu, posebej pa še s Karizmatsko obnovo iz Hrvaške in s skupinami iz avstrijske Koroške.

Nosilci služb

Koordinator za Slovenijo: dr. Janez Cerkovnik
Korodinator za škofijo Novo mesto: Marjan Dvornik
Duhovni voditelj: Janez Rihtaršič
Koordinatorja za molitev za osvobajanje: Vinko in Marinka Kocjan
Koordinator za molitveno verigo: Marijan Juch
Koordinatorka za širjenje literature in podporo skupnim programom: Jožica Juc

Neokatehumenska pot

Neokatehumenska pot je proces evangelizacije odraslih. Namen neokatehumenata je s pomočjo etap neokatehumenske poti v že krščenih vernikih na novo ovrednotiti zakrament krsta in preko božje besede in liturgije privesti posameznika k osebni odločitvi za Kristusa.
Prva neokatehumenska skupnost je nastala leta 1964 v barakarskem naselju v predmestju Madrida pod okriljem Kika Argüella in Carmen Hernández. Člani prve skupnosti so bili ubogi iz tega predmestja, ki se niso branili pred takšnim načinom evangelizacije, ampak so ga sprejeli in s hvaležnostjo nanj odgovorili. Rodilo se je prvo "gorčično seme", iz katerega je do današnjih dni zraslo veliko drevo neokatehumenskih skupnosti.
Odkritje konkretnega načina pokrstnega katehumenata je prišlo v stik tudi s cerkveno hierarhijo, najprej z madridskim nadškofom, msgr. Casimirom Morcillom, ki je ob pogledu na barake potrdil delovanje Svetega Duha in blagoslovil to delo, saj je v njem videl uresničenje koncila, na katerem je sodeloval kot eden glavnih tajnikov.
Neokatehumenat je podrobno preučila tudi Kongregacija za božansko bogoslužje. Tajnik kongregacije, msgr. Annibale Bugnini, in skupina strokovnjakov, ki so z njim sodelovali, so bili nad njim očarani. Videli so, da Sveti Duh preko ubogih že uresničuje to, kar so sami razvijali že nekaj let v katehumenatu za odrasle. Po dveh letih preučevanja liturgično-katehetske prakse neokatehumenske poti so v uradnem glasilu kongregacije izdali pohvalno besedo za delo, ki opravlja neokatehumensko pot v župnijah. V poti so prepoznali dar Svetega Duha, ki uresničuje koncil.
Tudi Katekizem katoliške cerkve v 1231. členu natančno določa potrebnost pokrstnega katehumenata za vsakega krščenca: "Krst otrok zahteva po svoji naravi pokrstni katehumenat. Ne gre samo za potrebnost pokrstnega poučevanja, temveč za potreben razcvet krstne milosti v času osebne rasti."
Papež Janez Pavel II. je uradno priznal neokatehumensko pot kot itinerarij katoliške formacije in potrdil statut neokatehumenske poti. Potrditev statuta je dopolnitev dolgotrajnega razvoja, ki je vodil cerkveno učiteljstvo, da je uvidelo vedno večjo potrebnost ponovne evangelizacije krščenih in je prepoznalo v neokatehumenski poti primerno sredstvo za dosego tega cilja.
Več o neokatehumenski poti je možno najti na uradni spletni strani, kjer je objavljeno tudi celotno besedilo njenega statuta.

Neokatehumenska skupnost se v novomeški škofiji srečuje v Baragovem zavodu v Novem mestu - Šmihel. Za dodatne informacije se obrnite na škofijo ali g. Janeza Zdešarja, župnika v Veliki Dolini.

Povzeto po objavi na strani župnije NM-Šmihel.

Marijino delo

Iz življenja gibanj

Teden Karitas in Klic dobrote 2018

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 26. 11. 2018, do nedelje, 2. 12. 2018. Z geslom »MLADOST IZ KORENIN MODROSTI« nagovarja k povezanosti med mladimi in starejšimi. Mladi v družbi iščejo priložnosti, kjer se lahko izkažejo, dobijo svojo vlogo, se učijo in osebnostno rastejo. Starejši pa so povabljeni, da so odprti za ideje, ki jih prinašajo mladi, da jim ... beri dalje.

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 26. 11. 2018, do nedelje, 2. 12. 2018. Z geslom »MLADOST IZ KORENIN MODROSTI« nagovarja k povezanosti med mladimi in starejšimi. Mladi v družbi iščejo priložnosti, kjer se ... beri dalje.

90-let življenja in dela šolskih sester v Šentjerneju

V soboto, 3. novembra, je bila v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Šentjerneju doživeta slovesnost ob spominu ... beri dalje. V soboto, 3. novembra, je bila v župnijski ... beri dalje.

Dnevi duhovnosti Butoraj 2018

Katoliška karizmatična prenova je sredi avgusta organizirala vsakoletne dneve duhovnosti na Butoraju v Beli Krajini. Program ... beri dalje.

Katoliška karizmatična prenova je sredi avgusta organizirala ... beri dalje.

Jerihonsko bdenje 2018

V okviru Zavoda Živi na polno je tudi letos med 20. in 27. majem potekala akcija tako ... beri dalje.

V okviru Zavoda Živi na polno je tudi ... beri dalje.

Predavanja o vzhodnih duhovnostih

V novembru in decembru so s podporo novomeške Katoliške karizmatične prenove v Baragovem zavodu potekala ... beri dalje.

V novembru in decembru so s podporo novome ... beri dalje.

Diakon Janez Barborič iz Šmarjete

V soboto, 25. novembra 2017, je bil v stolnici v Puli posvečen v diakona bogoslovec Janez Barborič ... beri dalje.

V soboto, 25. novembra 2017, je bil v ... beri dalje.

Teden za življenje z zanimivimi dogodki

V Cerkvi na Slovenskem bo od nedelje, 1. do nedelje, 8. oktobra 2017, potekal 26. teden za ... beri dalje.

V Cerkvi na Slovenskem bo od nedelje, 1 ... beri dalje.

Skupnost Corpus Christi je praznovala

Na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, v četrtek, 15. junija, je gospod škof Andrej Glavan ... beri dalje. Na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi ... beri dalje.

Slavilno-pričevalni večer z Ianom Taylorjem

V nedeljo, 11. junija 2017, je bil v Zavodu Friderik Irenej Baraga v Novem mestu v Novem ... beri dalje.

V nedeljo, 11. junija 2017, je bil v ... beri dalje.

Priprava na popolno posvetitev Jezusu po Mariji

Katoliška karizmatična prenova v novomeški škofiji ob 100-letnici fatimskih dogodkov pripravlja vodeno pripravo na POSVETITEV ... beri dalje.

Katoliška karizmatična prenova v novomeški škofiji ... beri dalje.

Molitvena pobuda za Evropo

V petek, 24. 3. 2017,smo se na pobudo Slovenskih škofov in cerkvenih gibanj po več Slovenskih ... beri dalje. V petek, 24. 3. 2017,smo se na ... beri dalje.

Nedelja Svetega pisma v novomeški škofiji

Sveti Hieronim je zapisal, da je nepoznavanje Svetega pisma nepoznavanje Kristusa. Da bi še poglobili svoj odnos ... beri dalje. Sveti Hieronim je zapisal, da je nepoznavanje Svetega ... beri dalje.

Obisk Katoliške karizmatične prenove

Kot vsako leto smo tudi letos škofu predstavili svoje delo v preteklem letu in načrte za to ... beri dalje.

Kot vsako leto smo tudi letos škofu predstavili ... beri dalje.

Dnevi duhovnosti na Butoraju 2013

Na Butoraju smo imeli od 29. julija do 3. avgusta dneve duhovnosti Katoliške karizmatične prenove z ... beri dalje.

Na Butoraju smo imeli od 29. julija do ... beri dalje.

Škof na srečanju Katoliške karizmatične prenove

V nedeljo, 10. februarja, smo na mesečno srečanje Katoliške karizmatične prenove naše škofije povabili škofa ... beri dalje.

V nedeljo, 10. februarja, smo na mesečno srečanje ... beri dalje.

Slavilna dolina - letno srečanje Prenove

V soboto, 20. oktobra, je bilo v stolnici celodnevno srečanje Katoliške karizmatične prenove za vse škofije ... beri dalje.

V soboto, 20. oktobra, je bilo v stolnici ... beri dalje.

Čenstohovska Marija v Novem mestu

Od ponedeljka, 17. septembra, do četrtka, 20. septembra, je preko Slovenije romala kopija ikone Čenstohovske Matere Božje-črne ... beri dalje.

Od ponedeljka, 17. septembra, do četrtka, 20. septembra ... beri dalje.

Srečanje Prenove v Duhu v Šmihelu

V nedeljo, 9. septembra, ob 17. uri bo redno srečanje Katoliške karizmatične prenove v Šmihelu. Tokrat ... beri dalje.

V nedeljo, 9. septembra, ob 17. uri bo ... beri dalje.

Srečanje Prenove v Duhu v Črnomlju

V nedeljo, 2. septembra, bo v pastoralnem centru v Črnomlju ob 17. uri srečanje Katoliške karizmatične ... beri dalje.

V nedeljo, 2. septembra, bo v pastoralnem centru ... beri dalje.

Počitniške delavnice Prenove v Duhu

Zadnji vikend v juliju smo pripravili počitniške delavnice na Butoraju. V petek in soboto dopoldan smo ... beri dalje.

Zadnji vikend v juliju smo pripravili počitniške ... beri dalje.

Popoldanska molitev ob Grozdetovem godu

V soboto, 26. maja, popoldan smo pripravili molitveno srečanje na Zaplazu. Skupini neokatehumenov in Marijinega dela ter ... beri dalje. V soboto, 26. maja, popoldan smo pripravili molitveno ... beri dalje.