« Nazaj na prvo stran

Cvetna nedelja Gospodovega trpljenja

5. april 2020

Cvetna nedelja Gospodovega trpljenja

S praznovanjem cvetne nedelje Gospodovega trpljenja vstopamo v praznovanje največjega krščanskega praznika Velike noči. Obredi velikega tedna so srce bogoslužja celotnega leta in s svojo simboliko ponazarjajo največje skrivnosti naše vere, da je Kristus za nas trpel in umrl ter tretji dan resnično vstal od mrtvih.

Bogoslužja velikega tedna bodo zaradi omejitev povezanih z epidemijo korona-virusa po vsej škofiji potekala po prilagojenem redu. Duhovniki bodo bogoslužja obhajali brez udeležbe vernikov. Verniki smo povabljeni, da bogoslužja spremljamo preko sredstev družbenega oveščanja od doma in da se v krogu družine letos še bolj posvetimo družinski molitvi in premišljevanju velikonočnih dogodkov.

Slovenski škofje so pred dnevi izdali posebno navodilo o obhajanju velikonočnih bogoslužij v času epidemije. Vabljeni, da si preberete vse spodbude.


Velikonočna bogoslužja v novomeški stolnici bodo sicer potekala po naslednjem razporedu in s prenosi na župnijskem Facebook profilu:

Cvetna nedelja, 5. april 2020

Škof Andrej Glavan bo ob 10.00 obhajal bogoslužje cvetne nedelje v novomeški stolnici brez navzočnosti ljudstva. Na začetku maše bo blagoslov zelenja.

Neposredni prenos svete maše bo organiziran preko župnijskega Facebook profila KapiteljNM. Posnetek maše si bo možno ogledati tudi na lokalni televiziji TV Vaš kanal ob 14.30 uri.

Veliki četrtek, 9. april 2020

Škof Andrej Glavan bo ob 18.00 daroval sveto mašo v zaprti stolnici brez udeležbe vernikov. Neposredni prenos bo na Facebook profilu KapiteljNM

Veliki petek, 10. april 2020

Stolni prošt Božidar Metelko bo ob 18.00, brez navzočnosti vernikov v novomeški stolnici opravili bogoslužje velikega petka. Neposredni prenos bo na Facebook profilu KapiteljNM

Velika sobota, 11. april 2020

Ob 15.00 bo potekal blagoslov jedil v zaprti novomeški stolnici brez navzočnosti vernikov. Neposredni prenos bo na Facebook profilu KapiteljNM

Velikonočna vigilija

Škof Andrej Glavan bo  velikonočno vigilijo obhajal ob 20.00 v zaprti stolnici brez udeležbe ljudstva. Neposredni prenos bo na Facebook profilu KapiteljNM

Velika noč, 12. april 2020

Škof Andrej Glavan bo ob 10.00 v zaprti stolnici daroval velikonočno sveto mašo brez navzočnosti vernikov. Neposredni prenos bo na Facebook profilu KapiteljNM. Posnetek maše bo na ogled tudi na lokalni televiziji TV Vaš kanal (predvidoma ob 14.30).

Velikonočni ponedeljek, 13. aprila 2020

Stolni župnik Silvester Fabijan bo ob 10.00 v novomeški stolnici daroval sveto mašo brez navzočnosti vernikov. Neposredni prenos bo na Facebook profilu KapiteljNM.

Bela nedelja, nedelja Božjega usmiljenja, 19. april 2020

Kanonik dr. Janez Gril bo ob 10.00 v zaprti stolnici daroval sveto mašo brez navzočnosti vernikov. Neposredni prenos bo na Facebook profilu KapiteljNM


Cvetna nedelja

Šesto nedeljo v postnem času, zadnjo pred veliko nočjo obhajamo kot cvetno nedeljo. S cvetno nedeljo se začne neposredna priprava na veliko noč, ki je največji krščanski praznik. Cvetna nedelja ali nedelja Gospodovega trpljenja je prvi dan velikega tedna.

Blagoslov zelenja in procesija s Kristusom

Bogoslužje se začne z blagoslovom zelenja pred cerkvijo, ki ga v procesiji med petjem slavilnih pesmi odnesemo v cerkev. To nas spominja na Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem in vzklike množice: »Hozana, blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu.« (Mt 21,9) Jezusa so ob vhodu v Jeruzalem pozdravljali z zelenjem, ki je v naših krajih povezano s tradicijo izdelovanja butar oziroma s pripravo oljčnih vejic. Oljka je odporno sredozemsko zimzeleno drevo, ki je simbol miru in sprave, zelenje pa predstavlja rodovitnost in življenje. Palmove veje, ki jih v zapisu izrecno omenja le evangelist Janez, so simbol zmagoslavja in kraljevanja, zato so Jezusa pozdravljali kot kralja, ki prihaja v Jeruzalem. Vzkliki hozana izražajo vero in pričakovanje Kristusa kot v kralja in Odrešenika.

Branje pasijona kot začetek vélikega tedna

Med mašo poteka slovesno branje ali petje pasijona, ki poroča o zaroti zoper Jezusa, o zadnji večerji z učenci, Jezusovem trpljenju v vrtu Getsemani, sodnem procesu, obsodbi na smrt, smrti na križu ter o pokopu v grob. Rdeča bogoslužna oblačila simbolizirajo trpljenje in pasijon. Celotno bogoslužje se tako že usmerja proti veliki noči Gospodovega trpljenja, smrti in vstajenja.