« Nazaj na prvo stran

5. pohod po poti bl. Alojzija Grozdeta

10. junij 2020

Na binkoštno nedeljo se je skupina tridesetih pohodnikov in pohodnic podala na 5. pohod po poti blaženega mučenca Lojzeta Grozdeta.

Na binkoštno nedeljo, 31. maja 2020, smo se podali na 5. pohod od Tržišča do Studenca, v spomin na blaženega mučenca Lojzeta Grozdeta. Skupina tridesetih pohodnikov in pohodnic se je po sveti maši zbrala pred tržiško župnijsko in Lojzetovo krstno cerkvijo ter se po recitalu in pogostitvi, ki so nam jo pripravile članice aktiva kmečkih žena iz Tržišča, podala na 17 kilometrov dolgo pot po krajih povezanih z otroštvom in mladimi leti našega blaženega.

Pot nas je vodila proti Vodalam in najprej smo se ustavili na Spodnjih, pri lani obnovljeni in blagoslovljeni Marijini kapelici. Tam so nas pričakali domačini in po okrepčilu ter krajši molitvi smo pot nadaljevali na Zgornje. Pri Grozdetovih, na mestu rojstne hiše, smo prisluhnili drugemu recitalu ter se nekoliko oddahnili, potem pa nadaljevali proti Jeperjeku. Vmes so nam, kot vsako leto, srečno pot zaželeli tudi pri gostoljubni hiši družine Celestina in v nadaljevanju nas je pot vodila preko Telč in Drušč, kjer smo se na kratko odpočili v cerkvi sv. Barbare, do Rogačic, po obnovljenem odseku stare poti, ki jo je, po pripovedovanju, hodil tudi Lojze na svojih vračanjih k mami. Na Rogačicah nas je sprejela in pogostila družina Rak, v nadaljevanju pa še družina Vintar na Primožu. 

Tretja postaja pohoda so Gornje Impolje, kjer nam že tradicionalno lep kulturni program pripravi gospa Irena Ule s pevsko skupino ter citrarko, pozdravila pa nas je tudi gospa Brigita Udovč, predsednica Kulturno turističnega društva Primož, ki je organizator pohoda. Letos nas je tukaj prvič pričakal tudi topel obrok, pa tudi rahel dež, ki pa ni pokvaril razpoloženja. Prehodili smo še zadnji del poti do Studenca, kjer nas je čakala dobrodošlica in gostoljubje domačinov v organizaciji gospe Slavice Ivačič. Pozdravil nas je tudi gospod župnik od Svetega Duha Marko Burger, ki sedaj nadomešča pokojnega župnika gospoda Antona Bobiča, ki nas je prav tako kot velik Grozdetov častilec vedno prijazno pozdravil - Bog mu daj mir in pokoj na studenški božji njivi, v družbi Lojzetove mame, tete Ivanke in drugih dragih. 

Pohod smo sklenili pri osnovni šoli na Studencu, prav tako Lojzetovi šoli, kjer nas je čakal avtobus prevoznika Andreja Mrgoleta in nas odpeljal nazaj v Sevnico in Tržišče.

Tako smo zaključili in zaokrožili še en lep pomladni dan v spominu na življenje našega Lojzeta, in to v krajih, ki jih imel tudi sam najraje.

Vsem udeležencem in udeleženkam ter seveda tistim, ki ste nam kakorkoli pomagali, nas sprejeli ali pa vsaj molili za nas, velika hvala in Bog plačaj.

Blaženi Alojzij Grozde - prosi za nas.

Robert Kaše