« Nazaj na prvo stran

Advent, čas izbire in priložnosti

4. december 2022

Duhovna misel novomeškega škofa Andreja Sajeta za Radio Ognjišče za 2. adventno nedeljo, 4. decembra 2022.

V življenju se na pomembne trenutke posebej pripravljamo. Kadar pričakujemo obisk sorodnikov ali prijateljev, pomislimo, kako bomo uredili hišo ali stanovanje. Prostor pospravimo in uredimo, da se bomo vsi skupaj v njem dobro počutili in lepo praznovali.

Advent je čas priprave na božič in na končni Gospodov prihod. Kako se letos pripravljamo na praznik Božjega rojstva?

V Božji besedi druge adventne nedelje nas nagovarjata dva preroka in pozivata k spremembi življenja. To sta Izaija in Janez Krstnik. Dva velikana vere, dva stebra duhovnosti in dva služabnika Besede.

Izaija nas očara. Napoveduje novo dobo in prerojenje sveta, kjer zaradi Božjega posega v svet ne bo več stisk in hudobije. Pogoj za to je, da se človek sam odreče slabemu. Janez v nasprotju z njim kriči, vpije, poziva in graja. Ni več časa za odlašanje z odločitvijo. Vsakdo od nas mora pogledati v svoje življenje in se soočiti z lastno resničnostjo. To je prava pot za spremembo. Spoznati je potrebno kali napuha in egoizma ter se odpreti Božjemu usmiljenju.

Sekira je nastavljena na korenino! Ne glejmo napak drugih, temveč na lastno življenje. Kaj naj storimo? Za začetek pomislimo, koliko časa namenimo za odnos z Bogom. Kako je z molitvijo in premišljevanjem Božje besede? Kako je z odnosi do ljudi? Kaj se zrcali v njih? Imamo posluh za bližnjega in njegove potrebe?

Izaija poje, sanja in slika. Svet brez orožja. Svet, v katerem se nasilneži igrajo z dojenčki. Igra, v kateri zli instinkti postanejo služabniki življenja in resnice. To je veliki Božji načrt, ki se ne bo zgodil brez človekovega sodelovanja.

Potem je tu Janez Krstnik. Oster kot puščavski veter in pesek. Zažre v našo notranjost kot sol na železo. Poziva k spreobrnjenju, izbiri in ukrepanju. Spreobrnjenje, to je lastna preobrazba in nova smer življenja, je potrebno sedaj. Gospodov prihod je blizu.

Gre za dva sloga, dva načina prerokovanja. Tudi božič lahko praznujemo tako. Na dva načina. Lahko se predamo čustvom in lepoti božičnega vzdušja in ostanemo pri zunanjem praznovanju, ki na našo duhovno notranjo plat nima večjega učinka. Ogenj, ki gori v Janezu, pa opozarja: Ni dovolj, da se zatečemo k tradiciji, jaslicam in polnočnici. Obrodite vendar vreden sad spreobrnjenja, poziva prerok.

Postavljeni smo pred odločitev in izbiro. Za odločitev je pomembno vedeti, kaj si želimo za letošnji božič. Imamo priložnost za spremembo, za napredovanje in da usmerimo svoj pogled od sebe k Novorojenemu. On, ki je Emanuel, Bog z nami, nam bo podaril svoj mir, veselje in utrdil našo vero. Okrepil bo upanje, da je življenje, ki ga živimo, smiselno. Pomni človek, je zapisal sv. Avguštin, zate je Bog postal človek! Zbudi se, ki spiš, ne zamudi milostnega trenutka srečanja z Njim.

Čas je kratek. Gospod je že blizu. Kaj bomo mi storili za to, da bi ga srečali in sprejeli v svoja življenja' Napoved je objavljena. Zdaj je na nas, da ga sprejmemo ali zavrnemo. Samo ti dve možnosti imamo. Odločitev pa je naša, moja in tvoja. Lepo nedeljo vsem in Božjega blagoslova!