« Nazaj na prvo stran

Adventna duhovna obnova katehistov in slušateljev KPŠ

7. december 2022

V Baragovem zavodu v Novem mestu se nas je v soboto pred drugo adventno nedeljo zbralo okrog trideset katehistinj in katehistov (ŠSKK) ter slušateljev novomeške katehetsko pastoralne šole (KPŠ), na težko pričakovani adventi duhovni obnovi na katero sta nas povabili s. Marija Zabret, voditeljica skupnosti katehistinj/katehistov in s. Damjana Tramte, voditeljica katehetsko pastoralne šole

Vsi udeleženci smo prišli z željo, da bi poglobiti odnos z Bogom, se naužili novih moči, notranjega miru in medsebojne povezanosti.

Dan je potekal v prijetnem domačem vzdušju, ob veselju nad ponovnimi srečanji.

V nagovoru nas  je  voditelj duhovne obnove škof msgr. dr. Andrej Saje spodbujal in nam pokazal pot kako naj prisluhnemo božji Besedi. Med drugim je tudi rekel: "Za Božjo besedo (Mt 11,2-11 in Mt 3,1-12), bi lahko rekli: 'Oh, to poznam. Kaj lahko še slišim novega ob odlomku, ki smo ga že večkrat brali?' Ta misel je popolnoma zmotna..."

Škof je tudi poudaril, da je Božja Beseda univerzalna, saj nas nagovarja vsakič drugače, kar se je pri našem delu potrdilo. Premišljevali smo na način lectio divina, osebno in v skupinah. Ponavljajoče branje, ki se je nadaljevalo v meditacijo (dobro pa je, če preide v adoracijo in kontemplacijo), nam je razgibalo dušo, duha in odrlo oči za bližnjega. Božja Beseda je začela delovati z nagovarjanjem, vsakega drugače in na poseben način. Podelitev v skupinah nas je medsebojno obogatila. Škof nas je še vzpodbujal k zaupanju v Božje delo v nas in za nas, ki ga prepoznavamo po sadovih. Tudi v primeru, če nas napade dvom, naj vztrajamo v zaupanju, da nas Gospod ne zapusti nikoli. 

Škof je tudi jasno pokazal na pomen tišine, ki pomaga, da se človek zaustavi, umiri in v luči Božje besede opazuje svoje življenje in dovoli, da mu Gospod pokaže, kako živeti svoj vsakdan skupaj z Njim. Ker so duhovne vaje ali tokratna duhovna obnova kot dopust za dušo, kjer lahko vse izklopimo in se prepustimo Bogu, smo resnično lahko hvaležni, da smo si lahko vzeli čas in se na takšen način srečali z Gospodom, ki nam je nakazal smer, ter nas okrepil za vse, s čimer se moramo soočati v svojem vsakdanu.

Po sveti maši smo imeli preprosto kosilo, ki so ga pripravile sestre Hčere Marije Pomočnice. Z obnovljenimi duhovnimi in telesnimi močmi smo se zadržali v prijetnem pogovoru in medsebojnem druženju. Zato hvala gospodu škofu  Andreju, s. Damjani in s. Mariji za organizacijo ter soustvarjanje vzdušja domačnosti.  Ti trenutki so bili resnično prijetni in dobrodošli, saj so prispevali k medsebojni povezanosti.

Pripravile katehistinje iz župnije Vavta vas -

Milena Hostnik, Dinka Petje in Marija Muška