« Nazaj na prvo stran

Baragovi dnevi v Združenih državah Amerike

26. september 2023

Od 8. do 9. septembra 2023 so potekali Baragovi dnevi v mestu Sault Ste Marie v Michiganu v Združenih državah Amerike, ki sta se jih udeležila škof msgr. dr. Andrej Saje ter trebanjski župnik in dekan Jože Pibernik.

Letos obeležujemo 200. letnico mašniškega in 170. letnico škofovskega posvečenja častitljivega božjega služabnika Friderika Ireneja Baraga. S tem tudi ustanovitev apostolskega vikariata in škofije Sault Ste Marie, kasneje pa, ko je Baraga prenesel sedež, pa tudi škofije Marquette v Zgornjem Michiganu.

V četrtek, 7. septembra, je bilo srečanje s slovenskimi izseljenci v Clevelandu v župniji sv. Vida, na Pristavi in zvečer v župniji Marije Vnebovzete slovesna sveta maša z narodnimi nošami in sprejem v župnijski dvorani. Mnogi župljani so želeli govoriti s škofom, se z njim fotografirati, mu hiteli pripovedovati svoje zgodbe življenja in pošiljati pozdrave v domovino.

V petek, 8. septembra, se je ob 17.00 začel Baragov dan v mestu Sault Ste Marie z vožnjo z ladjo po dokih, spoznavanju zgodovine kraja in večernicami. Večer je popestril klepet ob župnišču in glasbena skupina.

V soboto, 9. septembra, je bilo dopoldne namenjeno hvalnicam, blagoslovu posameznikov z Baragovim naprsnim križem, spoznavanju časa in Cerkvenih razmer, v katerih je Baraga živel ter deloval in ogledu dokumentarnega filma Joe Gregorich story (Zgodba Jožeta Gregoriča), ki je v železnih komunističnih časih odpotoval v Slovenijo in zbral dokumentacijo za začetek postopka beatifikacije Friderika Baraga. Brez njegovega skrbnega dela ne bi mogli začeti postopka. Popoldne je bila slovesna sveta maša v protokatedrali Marijinega imena v Sault Ste Marie in molitev za beatifikacijo. Prisotni so bili tudi pripadniki plemena Očipva. Maševalo se je v angleškem, očipvejskem in slovenskem jeziku in uporabljalo kelih, ki ga je avstrijski cesar Franc Jožef ob svoji poroki podaril Baragu. Na sprejemu v dvorani šole je bilo veliko priložnosti za pogovor z domačini in Slovenci. Škofija Novo mesto ob tej priložnosti prejela priznanje za prispevek k postopku Beatifikacije s strani Baragovega združenja.

V nedeljo, 10. septembra, sta škof Saje in trebanjski župnik Pibernik obiskala Baragov misijon otok MacKinac, v ponedeljek, 11. septembra, misijon Manistique in maševala na Baragovem grobu v stolnici v Marquettu in molila za čimprejšnji zaključek postopka beatifikacije.

V torek in sredo, 12. in 13. septembra, sta obiskala slovensko župnijo Marije Brezmadežne v Torontu.

Baraga, ki je deloval med Indijanci od leta 1830 do 1868, je pustil velik pečat na vseh področjih. Še danes delovanje Katoliške Cerkve za vsak kraj pomeni vsesplošni napredek. Brez katoliških župnijskih centrov in šol, bi bilo življenje ljudi zelo osiromašeno. Baraga je vtisnjen v življenje tamkajšnjih ljudi, tako Indijancev kot drugih angleško govorečih in je njihov velik zaščitnik.

 

Pripravil: Jože Pibernik