« Nazaj na prvo stran

Človek, ne jezi se

14. december 2021

Sprejem Luči miru iz Betlehema v novomeški škofiji

V nedeljo, 12. decembra 2021, smo imeli šentjernejski skavti čast, da razdelimo luč miru med skavte iz sosednjih župnij, ki jo bodo ponesli na vse konce naše škofije in širše. Zgodba o začetku te akcije je res presenetljiva. Leta 1986 se je na avstrijski televiziji ORF (Österreichische Rundfunk), natančneje v njenem studiu v Linzu, začela oddaja Luč v temi (Licht ins dunkel), ki je bila namenjena invalidnim otrokom. V akciji so v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Tako se plamen deli še danes, le da akcija zajema skoraj celotno Evropo in na stotisoče domov, kjer gori na božični večer. Kar je pri tej zgodbi res navdihujoče je dejstvo, da je plamen zamenjal darila. Zdi se kot, da bi darila v adventu izzvenela, kristjani pa še 35 let po nastanku akcije delimo plamen. Delimo luč v temi, pričakujemo in molimo ob toplini sveč na adventnem vencu. In prav ta luč je v nedeljo prispela tudi v Šentjernej. Nosilci luči so, kot nakazuje samo ime, pravi nosilci luči. Simbolično so izbrani kot tisti, ki so svetel zgled, zato imajo tudi čast, da prinesejo luč, obenem pa tudi veliko odgovornost, da jo varujejo, saj plamen za nobeno ceno ne sme ugasniti. V Šentjernej ga je prinesla skavtinja Ema Kapler. Da bi svečka dosegla čim več ljudi, so na sprejem v Šentjernej prišli skavti iz širšega okoliša, ki mu pri skavtih rečemo "ognjišče". Vsi skupaj smo se zbrali pri sveti maši, ki jo je daroval naš novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, pri pridigi pa nas je nagovoril z opogumljajočimi besedami. Dotaknil se je tudi letošnje poslanice LMB, ki nosi naslov Človek ne jezi se in govori o moči lepih in grdih besed.  Po maši smo z lučko miru prižgali tudi večji ogenj, ki ga je gospod škof blagoslovil. Po blagoslovu so predstavniki stegov z lučjo miru prižgali svoje sveče in jih ponesli v svoje kraje, kjer jih bodo naslednji vikend razdeljevali med ljudi, ki nestrpno pričakujejo rojstvo Jezusa.

Janez Goršin

 

POSLANICA

 

“V začetku je beseda.” Lepa beseda v začetku lepega, grda v začetku grdega. Saj z besedo nekoga rešimo ali pokončamo, ranimo ali ozdravimo. Danes pa je malo lepih besed, malo vljudnosti. Morda je zato med nami toliko jeznega, toliko grdega, toliko teme.

Zato bi vam danes radi dali lepe besede, “Hvala”, “Oprosti” in “Rad te imam”. To so luči, ki uničujejo temo in tiho povejo, da smo vsi ljudje.

Primi v roko to Luč in besedo. Osvetli prostore, govori lepo. In reci si, preden te tema zajame, “Človek, ne jezi se.”

*** 

RAZLAGA POSLANICE: Človek, ne jezi se

Stanje v Sloveniji se v zadnjem času precej zaostruje, družbena klima je slaba, dogodki in različnost mnenj so Slovence še bolj razdelili kakor poprej. To se odraža predvsem v obnašanju med nami, drug z drugim smo začeli ravnati zelo grdo, zdi se nam, da je naša pravica drugemu povedati, kar mu gre, brez olepšav. Zdi se, da je tako zato, ker drug drugega ne razumemo več kot nekaj za naše življenje pomembnega, nasprotno, velikokrat se obnašamo, kakor da bi bilo bolje, če drugega - še posebej, če se ne strinja z nami ali nam dela škodo - sploh ne bi bilo. Toda človek ob nas je največje bogastvo, ki ga imamo. Vsak človek, ne samo tisti, s katerim nam je prijetno, vsak je nepogrešljiv za naše življenje. Zato smo se z letošnjo poslanico LMB odločili poudariti pomen vljudnosti in spoštovanja med nami. Tako se namreč gradi mir, ki ga oznanja in prinaša božični dogodek, prihod Božjega Sina na svet. Tako se prižiga luči, ki jih človek človeku ne more dati drugače, kakor da ta luč postane on sam. In za to je potrebna samo drobna odločitev, da bomo drug z drugim spet ravnali kot s človekom, ki ima svojo vrednost in svoje dostojanstvo. Začnimo torej z lepo besedo, ki rodi nekaj lepega. Pozdravljajmo se. Bodimo vljudni drug do drugega. Tako se bo Bog, ki je Beseda, med nami rodil tudi letos. V naših besedah.