« Nazaj na prvo stran

DONACIJA KNJIG ŠKOFIJSKI KARITAS NOVO MESTO

8. september 2022

Prevzem donacije knjig na Škofijski karitas Novo mesto v vrednosti 5.000,00 EUR s strani Mohorjeve družbe v Celovcu.

Škofijska karitas Novo mesto je v četrtek, 1. septembra 2022, iz rok avstrijske veleposlanice v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer in direktorja Mohorjeve družbe v Celovcu Franza Keliha prejela donacijo knjig v vrednosti 5.000,00 EUR. Mohorjeva družba v Celovcu vsako leto v akciji Podarim knjigo obdari izbrane nevladne in humanitarne organizacije s knjigami iz njihove zbirke. Letos je še posebno velik dar tako namenila Škofijski karitas Novo mesto, ki s svojo knjižnico v Dnevni sobi izvaja projekt odprte knjižnice.

Odprta knjižnica se je pričela razvijati v skandinavskih šolskih knjižnicah. Temelji na želji, da se med knjigo in bralcem ne postavlja vmesnih stopenj. Se pravi knjižnjice brez članarine, roka vrnitve, vpisnine in omejitev. Knjižnica je tako dostopna vsem in je vključena v vse prostore. Pomembno je, da je obiskovalec stalno v bljižini knjige pa naj bo na hodniku, v družabnem prostoru ali v pisarni. Osrednja želja takšnega poizkusa je intenzivno spodbujanje oseb k branju.

Dogodka se je udeležil tudi novomeški škof msgr. Dr. Andrej Saje, ki je tudi pobudnik te akcije in novomeški župan g. Gregor Macedoni. Predajo knjig je spremljal kratek kulturni program, ki ga je z glasbo obogatil g. Marcel Burger. Zahvaljujemo se vsem dobrotnikom, podpornikom in udeležencem za vaš trud in vaše delo.

 

Simon Dvornik

Tajnik ŠKNM