« Nazaj na prvo stran

Letno srečanje slovenskih misijonarjev na Zaplazu

24. junij 2019

V soboto, 21. junija 2019, je potekalo tradicionalno letno srečanje slovenskih misijonarjev, ki se začasno ali trajno nahajajo v domovini. V duhu pa se na tem srečanju povežejo tudi z vsemi drugimi misijonarji, ki so opravljajo svoje oznanjevalno delo na svojih misijonskih postojankah. Trenutno je aktivnih okoli 50 slovenskih misijonarjev na različnih koncih sveta. Poleg misijonarjev so na srečanje prišli tudi nekateri mladi prostovoljci v misijonskem projektu Pota, sodelavci Misijonskega središča in drugi prijatelji misijonov. Srečanja pa se je udeležil tudi Jože Kapler, župan Škocjana, rojstnega kraja Ignacija Knobleharja.

Srečanje se je začelo s sv. mašo na Zaplazu. Somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan. V nagovoru je predstavil svojo misijonsko izkušnjo ob lanskem obisku Madagaskarja ob praznovanju 50-letnice slovenskega misijona v tej državi. Poudaril pa je tudi velik pomen misijonarja Ignacija Knobleharja za razvoj misijonov v Srednji Afriki ob 200-letnici njegovega rojstva, ki jo letos obhajamo.

Po maši je sledil blagoslov urejene misijonske domačije v Mrzli Luži pri Trebnjem. Domačijo je pred dvema letoma Misijonskemu središču podarila ga. Marija Bukovec v podporo misijonom. S pomočjo prostovoljcev iz vrst mladih misijonarjev in župljanov župnije Jarše so domačijo osnovno uredili za različne programe, za kar gre zahvala predvsem voditelju Misijonskega središča Matjažu Križnarju. Na družabnem srečanju na Mrzli Luži sta zbrane nagovorila tudi dr. Marko Frelih, velik poznavalec Ignacija Knobleharja, in Andrej Šter, vodja konzularnega oddelka na Ministrstvu za zunanje zadeve.