« Nazaj na prvo stran

Molitveni dan za duhovne poklice 2019

18. september 2019

V soboto, 14. septembra 2019, je na Zaplazu potekal molitveni dan za duhovne poklice, ki je bil združen s škofijskim srečanjem ministrantov. Ob 9.00 se je začela molitvena ura v zaplaškem svetišču, pri kateri so molivke in molivci za duhovne poklice prosili Gospoda za nove duhovne poklice in svetost poklicanih. Letošnje srečanje je potekalo pod geslom »Tvegaj življenje za Gospoda«. Hkrati je na prostoru pred cerkvijo potekalo živahno srečanje ministrantov, ki so skozi igro slavili Gospoda in utrjevali svoje prijateljske vezi. Zbralo se je nekaj čez 60 ministrantov.

Ob 10. uri je sledila sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov vodil novomeški škof Andrej Glavan. Med nagovorom je poudaril, da je za duhovni poklic res potrebno tvegati življenje za Gospoda, vendar to tveganje v človeku rodi pristno veselje. Med mašo je bil poudarek tudi na treh bogoslovcih novomeške škofije, ki so bili sprejeti med kandidate za diakonsko in mašniško posvečenje. To so Janez Meglen iz Župnije Krka, Jakob Piletič iz Župnije Kostanjevica na Krki in Ivan Skalivskyi, ki prihaja iz Ukrajine in izraža željo, da se vključi v novomeško škofijo. Slednji je na molitvenem dnevu prejel tudi službi bralca in mašnega pomočnika.

V novomeški škofiji je poleg tega v noči s petka na soboto, s 6. na 7. september, bo potekalo tudi tradicionalno molitveno bdenje za nove duhovne poklice po župnijah in redovnih skupnostih. V letošnjem letu se ni prijavil še noben kandidat za bogoslovno semenišče. Tako ima novomeška škofija trenutno le omenjen tri bogoslovce.