« Nazaj na prvo stran

Obisk iz ZDA pred Grozdetovim jubilejnim letom

26. september 2022

Po premoru zaradi kovida je Slovenijo zopet, že četrtič, obiskal dr. Louis Carnendran, veliki častilec bl. Alojzija Grozdeta.

Doma je iz Indije, kot zdravnik kardiolog pa zdaj dela na Floridi v ZDA. Pred desetimi leti je po spletu iskal sodobne laiške svetniške vzornike. Tedaj je zvedel tudi za našega bl. Alojzija Grozdeta. Letos je dr. Carnendran prišel na Zaplaz in v Novo mesto, kjer se je srečal s škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom, ob pripravah na 80-letnico Grozdetove mučeniške smrti in 100-letnico njegovega rojstva.

Iz Novega mesta se je dr. Carnendran odpravil še v Zagreb k relikvijam bl. Ivana Merza, laiškega profesorja in vnetega člana Katoliške akcije. Tako kakor Grozde se je tudi Merz navdihoval ob Božjem služabniku Antonu Mahniču, slovenskem duhovniku in pozneje škofu na otoku Krk na Hrvaškem. Mahnič se je zelo zavzemal za poglobitev duhovnosti katoliških mladih laikov in njihovo evangelizacijsko delovanje v Katoliški akciji.

Dr. Carnendran si želi, da bi te naše vzornike spoznali in častili tudi drugod po svetu, zato podpira prevajanje njihovih zapisov in življenjepisov v angleščino in druge svetovne jezike. V angleščino je že preveden obsežen dnevnik bl. Ivana Merza, prevajalca za Grozdetovih pesmi pa še iščemo.

Posebej v Grozdetovem jubilejnem letu 2023 nas dr. Carnendran spodbuja, naj skušamo bl. Alojzija Grozdeta čim bolj približati mlademu rodu s knjigami, spletom, mladinskimi srečanji, podcasti in družabnimi omrežji itd. Obljubil je že, da bo zopet prišel v Slovenijo konec maja, 100 let po Grozdetovem rojstvu 27. maja 1923.