« Nazaj na prvo stran

Online animatorji: čas korone je čas za prvi spletni animatorij

15. december 2020

Kot druga gibanja in organizacije tudi Združenje animatorjev Oratorija letošnjo jesen ne more izvajati dogodkov v živo. A odločili smo se, da nas to ne bo odvrnilo, da ne bi poskusili kaj novega. Tako smo prejšnji mesec pripravili spletni posvet oratorijskih voditeljev, ki se ga je udeležilo okrog 100 mladih, preteklo soboto pa prvi spletni animatorij, ki ga je doživelo nekaj čez 200 animatorjev.

Ideja animatorija ali oratorijskega dne za animatorje ni nova. Gre za to, da animatorji, ki navadno oratorij sicer izvajajo za otroke, doživijo oratorijski program, pripravljen prav zanje. Bilo pa je prvič, da smo ta program poskušali v največji možni meri preslikati v digitalni svet.

Pripravo dogodka je prevzel novomeški odbor Združenja in se pri tem zelo izkazal. Da ne bi bilo vse le digitalno, je vsem prijavljenim animatorjem vnaprej poslal pošiljke z nekaterimi drobnimi stvarmi, ki so jih potrebovali na animatoriju. V soboto zjutraj pa se je začelo zares.

Tema tokratnega animatorija je bila tudi tema Oratorija 2021: bl. Carlo Acutis. Udeleženci so se najprej s pomočjo kviza preizkusili, koliko ga že poznajo. Sledile so dramska igra, ki jo je ekipa posnela vnaprej, in kateheze po skupinah. Med odmorom so animatorji lahko pekli sladke penice, ki so jih prejeli po pošti, po njem pa je sledila velika igra. V njej so morale animatorske skupine posneti zabavne kratke filme. Program se je seveda zaključil z molitvijo.

S tem pa se dogajanje še ni popolnoma zaključilo. Zvečer je na družabnih omrežjih potekala še razglasitev najboljših kratkih filmov, o katerih je presojala komisija, nagradil pa jih bo Oratorij Slovenija.

Tilen Mlakar