« Nazaj na prvo stran

Praznovanje godu blaženih Drinskih mučenk v Šmarjeti

18. december 2019

Na tretjo adventno nedeljo, 15. 12. 2019, smo v Cerkvi obhajali god blaženih Drinskih mučenk iz reda Hčera Božje ljubezni.

Dve izmed njih sta Slovenki, s. Marija Krizina Bojanc in s. Marija Antonija Fabjan. Dne 24. septembra 2011 so bile v Sarajevu razglašene za blažene.

V Župniji Šmarjeta je bil dan njihovega godu zaznamovan s celodnevnim češčenjem Najsvetejšega v župnijski cerkvi. Ob 16.00 je bila sklepna slovesnost s sveto mašo, ki jo je ob somaševanju šestih duhovnikov daroval p. Tomaž Podobnik DJ. V nagovoru  je opomnil, kako pomembno je praznovanje nedelje. Blažene drinske mučenke so črpale luč in moč za svoje življenje in predvsem za zvestobo redovnim zaobljubam v evharistiji, v branju in poslušanju Jezusove besede in v praznovanju nedelje. Pri sveti maši se srečamo z Jezusom, v Njegovi besedi nam on sam spregovori v naše srce, v obhajilu stopa v naše življenje in nas pošilja v svet, da prinašamo njegovo luč in njegovo moč današnjemu človeku in današnji družbi. Ob koncu svete maše so prisotni zmolili še molitev za njihovo kanonizacijo.

Župnik Andrej Golčnik  je ob tej priložnosti za Radio Ognjišče povedal, kako daleč je postopek, da bi blažene Drinske mučenke postale svete: »Povezani smo s sestrami v Zagrebu, ki ta postopek vodijo. Smo tudi redno obveščeni, če so kakšni posebni napredki. Kolikor mi je po zadnjih informacijah znano, so stvari pripravljene do te mere, da se čaka samo še strokovno mnenje o čudežu, ki je potreben za razglasitev za svetnika. Čudeži so zbrani, ne samo eden, baje že nekaj več. Vendar vsi ti postopki trajajo nekaj časa, da se to prouči. Pričakujemo in upamo, da bodo v roku nekaj let ti postopki končani in bomo tudi deležni razglasitve za svetnice.«

Več o bl. Drinskih mučenkah je na voljo na tem zavihku: https://www.skofija-novomesto.si/sl/svetniski-kandidati/blazene-drinske-mucenke