« Nazaj na prvo stran

Škofijski katehetski dan 2023

25. januar 2023

Na zimsko, zasneženo soboto, 21. januarja, se nas je približno šetdeset katehistinj, katehistov in katehetov zbralo na že tradicionalnem, škofijskem katehetskem dnevu. Tema dneva je bila »Katehet na sinodalni poti«. Poudarek pa je bil na pomenu osebne refleksije in oblikovanju občestva.

Srečanje se je začelo s pesmijo ob spremljavi dveh kitar in animatork, ki so nam kazale gibe, s katerimi popestrimo pesmi, ter z molitvijo, ki jo je vodila sestra Marija Zabret FMA. Pesem nas je spremljala čez celotni dan srečanja.

Preden smo začeli z uradnim delom, nas je v škofovem imenu pozdravil in s spodbudnimi besedami nagovoril gospod generalni vikar Peter Kokotec, srečanje pa je potekalo pod vodstvom gospoda Janeza Žaklja, voditelj odbora za katehezo,  in gospoda Alfonsa Žiberta, vodje ekipe za pastoralno vizijo.

Ob nalogah, ki so bile individualne in skupinske, smo v šestih skupinah razmišljali in se pogovarjali predvsem o svojem katehetskem delu, kako se pri tem počutimo in kaj ob tem pogrešamo, ter kakšne izkušnje imamo z osebno refleksijo. Ali lahko komu povemo svoje osebne ter katehetske težave in če sem tudi jaz tisti, ki prisluhne drugemu? Kako sprejemamo misel, da bi bili kateheti vključeni v (supervizijsko) skupino, kjer bi imeli možnost reflektirati svoje delo pod mentorstvom (spremljevalcem). Ob pogovoru smo izdelali tudi plakat, kamor smo zapisali skupne točke našega pogovora.

Po vmesnem odmoru in okrepčilu smo lanske diplomantke Katehetsko pastoralne šole tudi na kratko predstavile svoje zaključne naloge (katera je glavna tema naših nalog in na kakšen način je razložena).

Teme za pogovor so bile zanimive, zato je čas prehitro minil. Na koncu smo predstavniki skupin, na kratko, z nekaj besedami, s pomočjo plakata predstavili naša razmišljanja. Po blagoslovu je sledila še pogostitev in druženje.      

Jerneja Zagorc