« Nazaj na prvo stran

Slovesno praznovanje godu blaženega Alojzija Grozdeta

26. maj 2023

Osrednje liturgično praznovanje, njegov god, bomo obhajali v soboto, 27. maja 2023, v Marijinem svetišču na Zaplazu, kjer so od leta 2011 shranjene njegove relikvije.

Romanje pod imenom »Ti poznaš srce mlado« se bo začelo v petek, 26. maja, ob 18.00 na Mirni, na kraju najdenja mučenčevega trupla ob potuku Verjšca, od koder se bomo peš odpravili na Zaplaz. Kdor ne bi šel peš cele poti, se lahko ob 21.00 priključi na Čatežu, od koder bomo skupaj v molitvi in s svečkami v rokah odpravili na Zaplaz.

21:30 Litanije in blagoslov z relikvijami
22:00 Čas za okrepčilo
22:30 Film: Srce se ne boji
23:00 Pričevanje - Matic Vidic, diakon
23:30 Slavilni koncert in češčenje Najsvetejšega
1:00 - 7:00 osebna molitev in češčenje
7:00 hvalnice in blagoslov z Najsvetejšim

Ves čas priložnost za sveto spoved. 

 
Več informacij lahko prejmete na spletnih straneh Katoliške mladine ali preko e-pošte: andrej.golcnik@rkc.si

V soboto, 27. maja, bo ob 9.00 molitvena ura, ob 10.00 pa slovesna sveta maša, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. 

Mučenec Alojzij Grozde je bil prvi blaženi novorojene novomeške krajevne Cerkve, samo štiri leta po njeni ustanovitvi leta 2006. Življenjskost Cerkve se poraja tudi iz krvi mučencev, ki jih na tem prostoru ni manjkalo. Naj bo njihovo češčenje ne samo spomin na ne tako oddaljeno preteklost, ampak trajna spodbuda občestvom in posameznikom, da bi ob njihovem zgledu sami živeli dejavno vero, upanje in ljubezen.

»Blaženi mučenec Alojzij Grozde je posebej izstopal v svoji predanosti evharistiji, ki je hranila njegovo neomajno vero, njegovo sposobnost darovanja za zveličanje duš ter njegov apostolat v Katoliški akciji, v katerem je druge mlade vodil h Kristusu« (papež Benedikt XVI., Angelus, na dan beatifikacije – 13. 6. 2010). Letošnje praznovanje godu mučenca, blaženega Alojzija Grozdeta, bo še posebej pomenljivo. V Grozdetovem letu 2023, ki je posvečeno njegovemu spominu in ima kot geslo njegove besede: »Luč je, ki šel sem za njo ...«, se spominjamo 100-letnice njegovega rojstva in 80-letnice rojstva za nebesa – mučeništva.