« Nazaj na prvo stran

Spolne zlorabe v Cerkvi

5. oktober 2022

V sredo, 5. oktobra 2022, so se duhovniki novomeške škofije zbrali na skupni jesenski pastoralni konferenci v Zavodu Friderika I. Baraga, ki je bila tokrat posvečena temi spolnih zlorab.

Po uvodni molitvi in pozdravu gospoda škofa Andreja, je sledilo prvo predavanje, ki ga je pripravil dr. Matjaž Celarc - Spolne zlorabe v družbi, kriteriji za prepoznavanje spolnih zlorab, strokovni pogledi na spolne zlorabe.

Dr. Tanja Repič Slavič je spregovorila o psihoterapevtskih pogledih na doživljanje žrtev in zlorabo. Prvi del pa je zaključil dr. Roman Globokar, ki je spregovoril o pomoči duhovniku spovedniku pri srečevanju z žrtvami ali storilci spolnih zlorab pri spovedi ali duhovnem pogovoru. Po krajšem odmoru pa mag. Tomaž Maras spregovoril o preventivi in izobraževanju duhovnikov pri delu z otroki ter ranjivimi starejšimi, obenem pa je predstavil knjižico Rane zlorab, v kateri sta povzeta priročnika Le ferite degli abusi ter Buone prassi di pevenzione e tutela dei minori in parrocchia, ki ju je izdal urad za zaščito otrok pri Italijanski škofovski konferenci. Ob koncu je Cerkveni postopek prijave spolne zlorabe orisal še škof dr. Andrej Saje, ki je obenem predstavil tudi Vademecum - dokument Dikasterija za nauk vere, ki določa postopek obravnave primerov spolne zlorabe mladoletnih, ki so jih zagrešili kleriki. 

Konferenca se je nato nadaljevala po dekanijah in zaključila z bratskim kosilom.