« Nazaj na prvo stran

Svečnica - Dan posvečenega življenja

4. februar 2020

Na dan pred praznikom Jezusovega darovanja - svečnico, so se v soboto, 1. februarja ob dnevu posvečenega življenja zbrali redovniki in redovnice novomeške škofije.

Na dan pred praznikom Jezusovega darovanja - svečnico, so se v soboto, 1. februarja ob dnevu posvečenega življenja zbrali redovniki in redovnice novomeške škofije.

Tokratno srečanje redovnikov novomeške škofije je gostila skupnost sester de Notre Dame na Cankarjevi  ulici v Novem mestu. Vabilu so se odzvale sestre notredamke (skupnosti v Novem mestu in Šentjerneju), salezijanke (Novo mesto), šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja (Trebnje), usmiljenke (Cerklje ob Krki, Kočevje), sestre iz Skupnosti Loyola (Šentjernej), sestre Corpus Christi (Čatež ob Savi) ter redovniki frančiškani (Novo mesto). Karmeličanke iz Mirne Peči in kartuzijani iz Pleterij pa so poslali pozdravno pismo in obljubili povezanost v molitvi.

V njihovem praznovanju je bil skupaj z njimi škof Andrej Glavan. Ob 10. uri je bila najprej molitvena ura pred Najsvetejšim, temu pa je sledila sveta maša, ki jo je ob petih duhovnikih daroval škof Andrej Glavan. Med mašo so redovniki obnovili svoje redovne zaobljube. V homiliji je škof poudaril: »Bolj dosledno živeti posvečeno življenje, to je ljubeča in učljiva hoja za Kristusom, evangelij pa kot edino pravilo življenja,« ter dodal: »Živeti v pokorščini, živeti živo sestrinstvo, je danes največje pričevanje sodobnemu svetu in hkrati najučinkovitejša metoda za delo novih poklicev in za privlačnost redovnega življenja.« Svojo homilijo je sklenil z besedami: »Evangelij  o prerokinji Ani pravi, da ni zapuščala templja. Za vas v posvečenem življenju je tempelj skupnost. Življenje v njem je zahtevno. Tam se je treba naučiti moliti, sprejemati, poslušati, ubogati, odpuščati. Te drže so zahtevne«.

Maša in molitev v njej je izzvenela kot velika prošnja za nove duhovne poklice, ki bodo tudi v tej krajevni Cerkvi pričali o neskončni ljubezni, ki jo ima Bog do vsakega človeka. Letošnji dan posvečenega življenja v novomeški škofiji se je po sveti maši zaključil v samostanski obednici sester notredamk ob agape ter živahni izmenjavi mnenj, izkušenj in pogledov na življenje v posameznih skupnostih.