« Nazaj na prvo stran

Sveti Duh ni v krizi

7. september 2022

Pastoralno leto 2022/23 smo v Škofiji Novo mesto začeli s pastoralnim tečajem, ki je potekal v Baragovem zavodu v sredo, 7. septembra 2022.

Osrednja tema tečaja je sodelovanje med duhovnikom in laičnimi sodelavci, voditelji skupin. Sodelovanje duhovnikov in laikov je pomembno in duhovniki potrebujemo laične sodelavce. Najprej je treba laične sodelavce prepoznati, poiskati, nagovo- riti za pastoralno sodelovanje oziroma jim dati priložnost za vključevanje v delo na župniji. Treba jih je navdušiti in oblikovati na poti laiškega apostolata ter duhovno spremljati.

Pastoralni tečaj je poskušal pokazati prednosti in ne slabosti vključevanja laikov v življenje Cerkve, predvsem župnije.

Klaretinec p. Branko Cestnik je predstavil izhodišča sodelovanja duhovnikov in laikov v pastorali mladih in širše v pastorali. Vsak s svojo karizmo in znanjem smo sodelavci in se dopolnjujemo, pri čemer je izpostavil, da kriza, ki jo doživljamo v vseti in Cerkvi, ni kriza Svetega Duha, zato ne gre obupavati, temveč zaupati v Božjo previdnost, ki vodi tudi sedanjo situacijo. 

Celjski duhovnik Sandi Koren je predstavil konkretne pozitivne izkušnje sodelovanja in prepletenosti dela laiškega voditelja in poslanstva duhovnika v pastorali mladih.
Njegov prispevek je zlasti obogatilo tudi sodelovanje pastoralnega asistenta Klemna in dveh mladih iz njegove župnije.

Po kratkem odmoru pa sta Sara Praznik in Nejc Krnc iz župnije Boštanj spregovorila o njunem pogledu na sodelovanju mladih v naši škofiji ter laičnim vodenjem mladih.

JP