V petek, 27. marca 2020, je papež Frančišek najprej na ploščadi pred baziliko sv. Petra pred praznim Trgom sv. Petra vodil molitveno bogoslužje za prenehanje pandemije koronavirusa ter po prebranem evangeliju o viharju na morju iz Markovega evangelija razmišljal o viharju sedanjega časa in tem, kako nas Gospod sredi našega viharja vabi, naj prebudimo in poživimo solidarnost in upanje. Zatem je sledilo češčenje Najsvetejšega v preddverju bazilike sv. Petra in blagoslov z Najsvetejšim Urbi et orbi.

Slovensko besedilo celotnega nagovora in molitve lahko najdete na uradni spletni strani Radia Vatikan, kjer si lahko ogledate tudi videoposnetek v italijanskem jeziku.

Celotni molitvi lahko v slovenskem prevodu prisluhnete na tej povezavi.



Vabilo svetega očeta k skupni molitvi

“Dragi bratje in sestre!
V teh dneh preizkušnje, medtem ko človeštvo trepeta pred grožnjo pandemije, bi rad predložil vsem kristjanom, da združimo svoje glasove in jih usmerimo v nebo. Vabim vse cerkvene poglavarje in voditelje krščanskih skupnosti skupaj z vsemi kristjani različnih veroizpovedi, da se obrnemo na Najvišjega, vsemogočnega Boga in skupaj istočasno zmolimo molitev, ki nas jo je naučil naš Gospod Jezus Kristus. Vabim torej vse, da zmolimo večkrat na dan, vsi skupaj pa Očenaš naslednjo sredo 25. marca opoldne. Na dan, ko se mnogo kristjanov spominja oznanila Devici Mariji o učlovečenju Besede, naj Gospod prisluhne enodušni molitvi vseh svojih učencev, ki se pripravljamo na praznovanje zmage vstalega Kristusa.”

Našo bližino naj začutijo…

“Na pandemijo virusa želimo odgovoriti z vseobsežnostjo molitve, sočutja, nežnosti. Ostanimo povezani. Naj začutijo našo bližino tisti, ki so najbolj osamljeni in preizkušani. Našo bližino naj začutijo zdravniki, zdravstveni delavci, medicinske sestre in medicinski brati. Našo bližino naj začutijo oblasti, ki morajo sprejeti trde ukrepe, a za naše dobro. Našo bližino naj začuti policija, vojaki, ki se trudijo na cestah vedno ohranjati red, da se izpolni stvari, ki jih zahteva vlada za dobro vseh nas. Bližino naj začutijo vsi.”

Pogoji za prejem popolnega odpustka

Ob spremljanju papeževe molitve je bilo mogoče prejeti milost popolnega odpustka. Tudi sicer je v času pandemije Covid-19 odprta možnost, da pod določenimi pogoji pridobimo popolni odpustek. Pogoji so objavljeni v posebnem dekretu Apostolske penitenciarije.