« Nazaj na prvo stran

Uboge pa imate vedno med seboj ...

14. marec 2022

Že v začetku prejšnjega tedna je po spletu okoliščin in iznajdljivosti njihovih slovenskih prijateljev ter suhorskih župljanov v župnišči na Suhorju in na Radovici prispelo pet begunskih družin iz Ukrajine.

V tednu pred njihovim prihodom je mnogo župljanov izkazalo veliko mero krščanske ljubezni, ko so nesebično priskočili na pomoč pri pripravi in urejanju prostorov v sicer že nekaj let nenaseljenih župniščih na Suhorju in Radovici. Metliška Karitas je v sodelovanju z Občino Metlika in Rdečim križem poskrbela za nekaj manjkajoče opreme, dodatna ležišča in živež. 

Begunce so župljani gostoljubno sprejeli v ponedeljek zvečer s pravcato slovensko pojedino, ki je novim ukrajinskim prijateljem po dolgi poti iz osrčja vojne vihre še kako dobro dela. Na Suhorju in Radovici se počutijo dobro, čeprav so njihove misli in srca še vedno z njihovimi najdražjimi, možmi, očeti, brati in sinovi, ki so ostali v Ukrajini. 

Po nekaj dnevih jih je obiskal tudi novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. Bili so veseli njegovega obiska, zato so, čeprav je nekaj družin pravoslavnih, skupaj molili za mir na svetu, spravo med narodi in edinost. 

 

Jakob Piletič,

metliški kaplan in tiskovni predstavnik ŠNM