Od petka, 12., do sobote, 13. oktobra 2018, je v Šport hotelu na Otočcu potekal XII. mednarodni simpozij cerkvenih pravnikov v sklopu, ki ga je organiziralo Hrvaško kanonistično društvo (HKD) pod pokroviteljstvom Hrvaške škofovske konference in v sodelovanju s zagrebško teološko fakulteto ter ljubljansko in novomeško (nad)škofijo. Naslov letošnje teme je bil: Personalne predpostavke za novi postopek ugotavljanja ničnosti zakona. Na pobudo hrvaških cerkvenih pravnikov je simpozij prvič potekal v Sloveniji in tudi na ta način ponazoril možnost dobrega medsebojnega sodelovanja med našima narodoma tako na cerkvenem kot na civilnem področju.

Osrednja tema razprav je bila torej posvečena aktualnim novostim, ki jih prinaša motu proprio papeža Frančiška Gospod Jezus usmiljeni sodnik iz leta 2015. Tako so se letošnji pogovori ukvarjali predvsem z vprašanjem, kdo je pristojen za kratke postopke ugotavljanja ničnosti zakona in kakšen naj bi bil pristop udeleženih v tovrstna cerkvena ugotavljanja.

Simpozija se je udeležilo približno 70 cerkvenih pravnikov in sodelavcev cerkvenih sodišč iz Hrvaške in Slovenije. Zbrane so na uvodnem srečanju pozdravili predsednica društva doc. dr. Lucija Boljat, duhovni voditelj društva dubrovniški škof msgr. Mate Uzinić, novomeški župan Gregor Macedoni in novomeški škof Andrej Glavan, ki se je skupaj s sodelavci iz novomeške škofije (za kratke postopke ničnosti) tudi udeležil samega simpozija.

Ob robu simpozija so udeleženci že v četrtek, 11. oktobra, obiskali tudi Marijino narodno svetišče na Brezjah, Blejski otok in Ljubljano. V petek popoldne pa so v novomeški škofiji obiskali še kartuzijo Pleterje in končali dan z mašo v novomeški stolnici, ki jo je vodil novomeški škof Glavan, in prijateljskem druženju ob večerji.

Več informacij o aktivnosti društva in program simpozija je dostopno na spletni strani društva.