Na 33. nedeljo med letom, 18. novembra 2018, obhajamo drugi svetovni dan ubogih, ki ga je papež Frančišek prvič uvedel lansko leto. Naslov papeževe poslanice za letošnji svetovni dan ubodih je: »Ta siromak je klical in Gospod je slišal« Poslanica govori o tem, da imajo ubogi vseh vrst posebno mesto v Božjem srcu in da sliši njihov klic trpljenja, ki se dviga z zemlje. Bog na ta klic odgovarja v obliki dostojanstva, ki ga daje vsakemu človeku in s konkretno skrbjo za uboge, pri kateri mu naj bi verniki po svojih močeh pomagali.

"Božji odgovor ubogim je vedno odreševanje, s katerim zdravi duševne in telesne rane, vrača pravico in pomaga življenju vračati dostojanstvo. Božji odgovor je tudi klic tistim, ki verujejo vanj, da bi enako delali v okviru svoje omejene človeške narave. Svetovni dan ubogih želi biti skromen odgovor, ki ga celotna Cerkev, razširjena po vsem svetu, daje ubogim vseh vrst in v vseh deželah, da ne bi mislili, da njihovega klica ni slišal nihče." (Iz papeževe poslanice, št. 3)

Ubogi so danes na vsakem koraku, tako materialno ubogi, ubogi v revnih predelih sveta, s katerimi smo povezani preko krivičnih družbenih struktur, kot tudi bolni, s telesnimi in duševnimi stiskami in tisti, ki v razvitem svetu čutijo globoko duhovno osamljenost.

Kot sinovi in hčere enega Božjega Očeta, pristopimo k tem ubogih bratom in sestram in jim prinesimo košček odrešenja in upanja.

Celotno papeževo poslanico lahko preberete na slovenski strani Vatican News.