Svetovno srečanje družin 2018

Od 21. do 26. avgusta 2018 bo v Dublinu na Irskem potekalo IX. svetovno srečanje družin pod geslom Evangelij družine: veselje za svet. Slovesno sklepno sveto mašo bo 26. avgusta v Phoenix Parku v Dublinu daroval papež Frančišek.

Srečanje bo osredotočeno na apostolsko spodbudo papeža Frančiška Amoris laetitia - Radost ljubezni. Papeški dokument ne zahteva samo navadne izpopolnitve družinske pastorale, ampak mnogo več: zahteva nov način, kako živeti Cerkev, nov način uresničevanja tiste ljubezni, ki daje veselje življenju Božjega ljudstva, družine in same družbe.

Svetovnega dneva družin se bo udeležila tudi delegacija iz Slovenije pod vodstvom ljubljanskega nadškofa in predsednika Medškofijskega odbora za družino pri SŠK msgr. Stanislava Zoreta. V delegaciji bo tudi slovenska družina z otroki.


Tema svetovnega srečanja družin predstavlja povabilo, da se kristjani odločijo za ''mi'' družine in tako odgovorijo na potrebo po ljubezni, ki živi v vsakem moškem in vsaki ženski. Družine, še posebej pa krščanske družine, so vesela novica evangelija za Cerkev in za svet. Ravno družine so namreč tiste, ki dobesedno podpirajo življenje tako Cerkve kot sveta. Krščanske cerkve, velika svetovna verstva, politična in civilna združenja lahko v ''družinskem duhu'' ponovno najdejo rdečo nit, ki jim bo pomagala soočiti se z individualizmom, ki se žal vedno bolj vpleta v verske in družbene stvarnosti po svetu.


Pripravljalni odbor svetovnega dne je pripravil tudi posebne

Kateheze v pripravo na 9. svetovno srečanje družin v Dublinu pod geslom Evangelij družine: veselje za svet.

Kateheze, ki jih v slovenskem prevodu najdete na spletni strani Slovenske škofovske konference, nosijo naslednje naslove:

PRVA KATEHEZA - Današnje družine
»Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala?«

DRUGA KATEHEZA - Družine v luči Božje Besede
»Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem.«

TRETJA KATEHEZA - Velike Božje sanje
»Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?«

ČETRTA KATEHEZA - Velike sanje za vsakogar
»In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori.«

PETA KATEHEZA - Kultura življenja
»Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh.«

ŠESTA KATEHEZA - Kultura upanja
»Njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu.«

SEDMA KATEHEZA - Kultura veselja
»Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena.«

Povzeto po SŠK

Sorodne povezave

Družina in zakon