Od 7. do 14. oktobra 2018 je v Cerkvi na Slovenskem potekal 27. Teden za življenje pod geslom pesnika Franceta Balantiča »Studencev močnih, čistih sem željan«.

  • Zemlja človeških odnosov je žejna močnih, čistih studencev podarjenosti in sprejetosti. Podarjeno nam je življenje in v njegovem izviru, v samem začetku, je že vsa moč in bogastvo življenjske radosti. Ko išče svojo pot v svet, more življenje tudi preko ovir narasti v slap daritve.
  • Zemlja srca je žejna močnih, čistih studencev ljubezni. Njena skrivnost, skrivnost ljubezni, je njena tišina, s katero vstopa v človeško bivanje in ga v žgoči suši duha obdari z blagostjo odpuščanja.
  • Zemlja naroda je žejna močnih, čistih studencev, polnih Luči. Pritekajo iz Srca, ki se veseli z veselimi in joka z jokajočimi, ki vriska z otroškim vriskom in poje pesem hrepenenja s hrepenečimi in nosi sonce za vse ljudi.

Kako lepo bo, kako lepo je, kadar se že danes ta zemlja v spoznanju svoje žeje skloni k močnim, čistim studencem in zajame v svoje dlani vodo Življenja. 


V novomeški škofiji je bilo srečanje za mlade v petek, 12. oktobra, zvečer v Vavti vasi. O temi »Življenje je Božji dar« sta mlade nagovorili s. Mirjam Cvelbar, ginekologinja, in Marjeta Snoj, mati in višja medicinska sestra.

V petek, 12. oktobra, so mladi iz Dolenjskih Toplic, Šmihela in Stopič v Vavti vasi prisluhnili gostjama s. Mirjam Cvelbar, ginekologinji iz Novega mesta, in Marjeti Snoj, materi in višji medicinski sestri, ki je spregovorila o preizkušnjah ob rojstvu svojega prvega otroka, ko ga je sprejela kljub že pred rojstvom ugotovljenim okvaram in je v le treh dneh življenja postal družinski član. Grozeče napovedi se pri eni od naslednjih nosečnosti niso uresničile in popolnoma zdrava hčerka se materi zelo rada zahvaljuje, da jo je rodila. S. Mirjam pa je predstavila postopke diagnostike pred rojstvom otroka, ki mladim staršem brez pravega svetovanja in opore lahko povzročijo hude stiske.

Cerkev nas v nasprotju z nekaterimi sodobnimi trendi spodbuja, da sprejemo življenje kot Božji dar ter dosežke znanosti in tehnologije ne uporabljamo za uničevanje, ampak za reševanje življenja.


Na internetni strani www.gibanjezazivljenje.si je objavljenega več gradiva iz letošnjega in preteklih let Tedna za življenje.