Na nedeljo Kristusa Kralja se je z veliko sklepno slovesnostjo zaključilo desetdnevno dogajanje mestnega misijona v Novem mestu pod naslovom: »Jezus, daj mi žive vode«. »Misijon ni le seštevek različnih prireditev, temveč je predvsem čas za duhovno obnovo srca in življenja, kar se je tudi tokrat zgodilo,« je povedal eden od udeležencev.

Bogat program novomeškega misijona

V bogatem programu so se zvrstila srečanja za zaročence, humanitarne delavce, ministrante, starše, veroučence, dekleta in žene, može in fante, upokojence, razporočene, medicinsko in negovalno osebje, predagoge in vzgojitelje, cerkvene glasbenike, zakonce in pare, mlade, samske in ovdovele, Neokatehumensko skupnost, filmski večer, okrogla miza, pogovor z misijonarji in oratorijski dan za otroke. Skratka, za vsakega se je nekaj našlo.

Poleg tega so misijonarji – p. Branko Cestnik, p. Andraž Arko, g. Jože Planinšek in br. Jožko Smukavec – vsak dan zjutraj in zvečer imeli misijonske nagovore v vseh treh župnijskih cerkva sodelujočih stolne župnije, župnije sv. Lenarta in župnije sv. Mihaela v Novem mestu.

Vsa srečanja in maše so bila izredno dobro obiskana in med udeleženci je bilo zaznati dober odziv in poglobljene obraze, polne vtisov in spodbud za nadaljnje razmišljanje.

Sklepna slovesnost v dvorani Leona Štuklja

Sklepno bogoslužje v nedeljo, 25. 11., se je odvijalo v nabito polni športni dvorani Leona Štuklja. Somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan. Nagovor škofa Glavana pri maši. Pri slovesnosti so sodelovali združeni odrasli, mladinski in otroški pevski zbori novomeških župnij, pihalni orkester Krka, ministranti in liturgični sodelavci vseh treh župnij. Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki civilnih društev in verskih skupnosti iz Novega mesta.

Po maši je sledil še kulturni program z glasbenimi točkami pevskega tria Vivere in pričevanji predstavnikov različnih stanov: zakonca Urška in David Kapš, dijak Žan Pust in gospa Antonija Colnar. Zbrane je nagovoril tudi dosedanji in novi novomeški župan Gregor Macedoni.

Splošno mnenje je, da je misijon pustil lepe sadove, tako na osebni duhovni ravni kot tudi na ravni medsebojnega sodelovanja vernikov sodelujočih treh novomeških župnij.

Več o misijonu

Več o misijonskem dogajanju je dosegljivo na posebni spletni strani misijon-nm2018.rkc.si.