Letošnji Baragovi dnevi so potekali v Marquettu, kjer je Baraga imel zadnja štiri leta svoj škofovski sedež. Tu je umrl in je v stolnici tudi pokopan. V isti grobnici sta pokopana tudi dva njegova naslednika, Slovenca, škof Mrak in škof Vrtin. Letošnji Baragovi dnevi so posebni tudi zato, ker je papež Benedikt XVI. letos spomladi potrdil odlok o priznanju Baragovih junaških kreposti. Zato smemo škofa Baraga odslej klicati častitljivi Božji služabnik in se mu še z večjim zaupanjem priporočati. Za njegovo razglasitev za blaženega je potrebno samo še priznanje čudeža na njegovo priprošnjo.

V soboto, 22. septembra, zvečer ob 18 uri, smo imeli praznovanje s slovesno slovensko mašo in s slovenskim petjem. Igral je domači stolni organist, ljudsko petje pa so vodili pevci iz Lemonta, Clevelanda in Toronta.

Na naše presenečenje je bila velika stolnica polna, saj je prišlo veliko Slovencev z vseh koncev. Nekaj avtobusov je prišlo iz ZDA, predvsem iz Chicaga, Lemonta  in Clevelanda ter iz Canade (Toronto). Pri maši je bil navzoč tudi domači škof, enajsti Baragov naslednik msgr. Alexander Sampel,. Somaševal  je še  škof iz Minessote in pet slovenskih duhovnikov iz Toronta, Washingtona, Clevelanda in Lemonta. Po slovesnosti je bila pogostitev, tako imenovani banket, za vse slovenske romarje v univerzitetnem centru. Med banketom je igral narodnozabavni ansambel v slovenskih narodnih nošah, katerega člani so doma v ZDA.

V nedeljo popoldne je somaševanje v angleškem jeziku vodil domači škof. Sledila je uradna predstavitev postopka beatifikacije božjega služabnika Friderika Baraga. V ponedeljek zjutraj, na god bl. škofa Antona Martina Slomška, pa bomo imeli slovenski romarji somaševanje v slovenskem jeziku v čast temu Baragovemu sodobniku. Slovesneje bomo Slomškov praznik obhajali prihodnjo nedeljo v Lemontu, hkrati bomo slovenski lemontski župniji izročili tudi relikvije blaženega Alojzija Grozdeta.

Trdno upamo, da bo Baraga za blaženega razglašen v letu vere, saj je bil v njej pravi junak, sicer bi ne zmogel tako velikih del in poslanstva, ki ga je opravil.

škof Andrej Glavan

 

Škof Glavan je v nedeljo, 23. septembra, podal kratko izjavo z Baragovih dni za Radio Vatikan.

Nagovor škofa Glavana pri večerni maši v soboto, 22. septembra 2012.