« Nazaj na prvo stran

MOLITVENE SPODBUDE V ČASU EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

22. april 2020

Poleg zunanjih praktičnih ukrepov je v času epidemije koronavirusa potrebna tudi duhovna podpora vsem bolnikom, zdravstvenemu osebju in vsem ostalim, da bi lažje prenašali preizkušnjo. Objavljemo nekaj molitvenih obrazcev in spored, kje lahko spremljate svete maše po elektronskih medijih.

Za preprečevanje in upočasnitev širjenja koronavirusa je potrebno dosledno upoštevati vsa navodila, ki jih sproti izdajajo državne ustanove, za področje cerkve pa slovenski škofje. Na naši spletni strani lahko najdete zadnja posodobljena navodila.

Poleg zunanjih higienskih in zdravstvenih ukrepov pa priporočamo tudi osebno in družinsko molitev.

V času sedanje bolezni pa je potrebna tudi duhovna podpora vsem bolnikom, zdravstvenemu osebju, ki jim streže, in vsem ostalim, ki smo zaskrbljeni in izolirani, da bi lažje prenašali to preizkušnjo. Z različnih strani prejemamo in zbiramo molitvene obrazce, ki jih dajemo na razpolago vsem za osebno molitev. Ko so skupni obredi v cerkvah omejeni, vabimo vse vernike, da toliko močneje molijo sami doma in čas izolacije uporabijo za poglobitev osebnega odnosa z Bogom. Rizične skupine ljudi (starejši in kronični bolniki) prosimo, da se zadržujejo doma oz. omejijo svoje stike z ljudmi.

Svete maše lahko spremljate preko radia, televizije in interneta

Papež Frančišek vsako jutro obhaja sveto mašo v kapeli doma sv. Marte v Vatikanu. Prenos papeževe maše s slovenskim simultanim prevodom si lahko ogledate vsak dan ob 7.00 uri na Nova24TV. Papež ob koncu maše tudi izpostavi Najsvetejši zakrament in podeli evharistični blagoslov. Povzetke papeževih nagovorov pri jutranjih mašah in posnetke maš lahko najdete na spletni strani Vatican News.

Radio Ognjišče ima neposredni prenos svete maše vsak dan ob 19.00 zvečer. Ob nedeljah je prenos svete maše ob 10.00 uri.

RTV Slovenija bo do nadaljnega gledalcem omogočila spremljanje sv. maše vsako nedeljo ob 10.00 na TV Slovenija 2. Sv. mašo bo daroval mariborski nadškof metropolit in podpredsednik Slovenske škofovske konference msgr. Alojzij Cvikl v Slomškovi kapeli v Mariborski stolnici.

TV Exodus ima prenos svete maše vsak dan ob 12.00 uri in ponovitev ob 6.00 in 18.00 uri ter pol ure pred mašo rožni venec.

Nekateri prenosi svete maše iz župnij naše novomeške škofije so objavljeni v posebnem članku na tej škofijski strani.

Podroben spored prenosa svete maše in spletnih povezav je na voljo na tej povezavi na strani Slovenske škofovske konference.

Duhovno obhajilo

V času, ko se verniki ne moremo v živo udeležiti svetih bogoslužij, smo povabljeni, da se duhovno povežemo z Jezusom v osebni in družinski molitvi. Še posebej pa priporočamo, da s posebnim dejanjem volje med molitvijo prejmemo duhovno obhajilo. To lahko storimo tudi s pomočjo molitvenih obrazcev za prejem duhovnega obhajila, ki so na voljo na dnu tega članka med pripetimi datotekami ali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Dnevna Božja beseda, molitveno bogoslužje - brevir, mašna besedila, življenjepisi svetnikov

Založba Družina za čas izrednih razmer brezplačno daje na razpolago spletno obliko mesečnega molitvenika Magnificat. V reviji so za vsak dan na voljo dnevna berila, evangelij, mašna besedila, jutranja in večerna molitev, mediatcije, življenjepisi svetnikov in razmišljanja. Bogato branje!

Dnevno Božjo besedo ali molitve brevirja in mašna besedila za vse dni v letu lahko najdete na spletni strani www.hozana.si.

Življenjepise svetnikov pa lahko poiščete na spletni strani svetniki.org ali na spletni strani revije Ognjišče.

Kateheza in verouk

V času epidemije koronavirusa je ustavljen tudi verouk po župnijah. Zato vas katehisti vabijo, da doma posvetite določen čas poglabljanju vašega verskega znanja. V ta namen Slovenski katehetski urad iz tedna v teden pripravlja gradiva za nedeljsko družinsko molitev in delo otrok po domovih. Vabimo vas, da redno obiščete njihovo spletno stran in poiščete aktualno gradivo za tekočo nedeljo in tudi druga bogata gradiva, ki jih ponujajo katehistom in lahko pridejo prav tudi vam za družinsko katehezo.

Še vedno pa priporočamo tudi branje velikega Katekizma Katoliške Cerkve, kjer bodo predvsem odrasli našli odgovore na vprašanja, ki se jim porajajo v zvezi z verovanjem in življenjskimi ideali Katoliške Cerkve.

Osebna molitev in meditacija

Za osebno molitev in meditacijo ne potrebujete veliko. Še najpomembnejši je določen čas, ki si ga vzamete za pogovor z Bogom, in pa kotiček v stanovanju ali v naravi, kjer se lahko umirite. Za premišljevanje je najdragocenejše Sveto pismo. Lahko pa si vzamete tudi kakšno drugo vsebino iz zakladnice Cerkve. V postnem času vabimo k premišljevanju križevega pota. Na spletni strani moli.si pa slovenski jezuiti ponujajo vodene meditacije in premišljevanja ob Božji besedi.


Vabljeni, da se poslužite ene od številnih možnosti molitve s pomočjo spletnih orodij!

Različne redovne skupnosti, cerkvena duhovna gibanja in pastoralni portali ponujajo še mnoge druge duhovne spodbude. Vabljeni, da se še sami sprehodite po svetovnem spletu in najdete primerno in koristno duhovno hrano za vaše trenutno razpoloženje.

Vabljeni tudi na spletno stran Slovenske škofovske konference, kjer lahko spremljate vse uradne molitvene pobude slovenskih škofov in papeža Frančiška. Duhovne spodbude katoliškim vernikom v času koronavirusa

V nadaljevanju dodajamo še nekaj molitvenih obrazcev za uporabo v času epidemije koronavirusa.